Begin april was de eerste uitzending van Project P, het controversiële RTL-programma over pesten. De meerderheid (59%) van de jongeren vindt het een goede zaak dat het ondanks alle commotie gewoon wordt uitgezonden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1400 jongeren. 

De privacy van de pesters is een belangrijke reden dat ouders en scholen bezwaar hebben gemaakt tegen het programma. Volgens zeven op de tien jongeren weegt het aanpakken van pesten zwaarder dan de privacy van de pester. RTL heeft aangegeven dat de pesters onherkenbaar in beeld worden gebracht. Een kwart (27%) van de jongeren vindt dat de pesters juist herkenbaar in beeld moeten komen. 

Aan het onderzoek deden 520 jongeren mee die aangeven structureel te zijn gepest op de middelbare school. De grootste groep van hen (44%) denkt dat het pesten niet afneemt, of juist erger wordt, als een gepeste scholier in een landelijk tv-programma in beeld komt. Een derde (34%) denkt dat het pesten minder erg wordt. 

Op 16 mei was bij Radio EenVandaag een rondetafeldiscussie over dit onderwerp. Aan tafel Quinten, die meedeed aan Project P en met een verborgen camera filmde op zijn school en voetbalclub. Ook Mieke van Stigt, schrijver van het boek 'Alles over pesten'. En drie jongeren uit het EenVandaag Jongerenpanel: Saskia, Willemijn en Josine. Het item kun je hierboven terugluisteren.

Over dit onderzoek 

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op 24 en 25 april 2014, deden 1383 jongeren mee (onder wie 520 jongeren die aangeven structureel te zijn gepest op de middelbare school, en 146 pesters). De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Pesten: 800 jongeren vertellen hun verhaal