Een meerderheid (69%) vindt het plan van minister Grapperhaus om 'werpbaar knalvuurwerk' te verbieden een goede zaak. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 19.000 leden van het Opiniepanel.

Kiezers van alle regeringspartijen zijn in meerderheid voor een verbod op rotjes en ander werpbaar knalvuurwerk. Tweederde (67%) van de VVD-stemmers is voorstander van het plan van de minister, evenals zeven op de tien (72%) CDA-stemmers. Ook 83 procent van de D66-stemmers en 82 procent van de ChristenUnie-stemmers vindt het een goed plan. 

Veel kiezers zeggen dat knalvuurwerk zorgt voor geluids- en milieuoverlast en dat het gevaarlijk is. Veel dieren schrikken ook van het vuurwerk. Veel deelnemers wijzen erop dat er soms al weken voor oudejaarsavond wordt afgestoken en dat rotjes steeds gevaarlijker worden.

Kijk en lees ook:

Algeheel verbod?

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam eind 2017 met het advies om ook vuurpijlen te verbieden. Zo’n verbod vindt de grootste groep (53%) acceptabel. Over een algeheel verbod, waar oogartsen al jaren voor pleiten, zijn mensen verdeeld: vier op de tien (42%) vinden dat een goed idee, de helft (50%) is tegen zo’n verbod op particulier vuurwerk.

Afsteektijden verder beperken

Op dit moment mag er rond de jaarwisseling gedurende een periode van acht uur vuurwerk worden afgestoken: van 31 december om 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari om 02.00 uur. Zes op de tien (61%) deelnemers vinden dat die afsteektijden verder beperkt zouden moeten worden. Zij vinden dat er pas vanaf 21 uur (16%) of 24 uur (13%) zou moeten worden afgestoken, of dat particulier vuurwerk helemaal moet worden verboden (32%). Vier op de tien (38%) deelnemers vinden dat afsteektijden niet verder beperkt hoeven te worden.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 19.322 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 28 maart 2018. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Rapportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.