De 36-jarige Nederlander die ervan verdacht wordt de Canadese tiener Amanda Todd aangezet te hebben tot zelfmoord, had eerder gestopt kunnen worden. Noorwegen deed in mei 2012 al een rechtshulpverzoek om bij verdachte Aydin C. een huiszoeking te doen.  

Een Noorse tiener meldde zich in die periode bij de politie vanwege ‘sextortion’. Vijf maanden later maakte Todd een einde aan haar leven.

Het IP-adres waar de bedreigingen vandaag kwamen, leidde in de richting van het Oisterwijkse bungelowpark waar verdachte Aydin C. in januari van dit jaar werd opgepakt. Toch besloot de Nederlandse politie de tips vanuit Noorwegen niet verder te onderzoeken. In de uitzending van Zembla vanavond stelt de Nederlandse politie dat zij niet toekwamen aan de tip.

Zembla

Het onderzoeksprogramma, dat uitgebreid ingaat op de zaak, concludeert op basis van het dossier dat belangrijke informatie over Aydin C. is blijven liggen. De reportage zal morgen ook te zien zijn op de Canadese televisie in het programma The Fifth Estate.  

Het Openbaar Ministerie weerlegt de kritiek van onderzoeksprogramma Zembla. Tijdens een zitting vandaag stelt het OM dat het rechtshulpverzoek niet ‘stevig’ genoeg was om een huiszoeking te doen. 

Zaaksofficier Kramer zegt dat Aydin C. tijdens de periode dat het verzoek binnenkwam bovendien meerdere keren is verhuisd en zich in gemeenten vestigde zonder zich inschreef bij de gemeente. “Het zou zoeken zijn naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg”, aldus Kramer vandaag in de rechtszaal. Ze stelt het met de kennis van nu ‘tergend’ te vinden dat het om deze verdachte gaat.

Amanda Todd

De zelfmoord van de 15-jarige Amanda Todd in oktober 2012 was wereldnieuws. Vlak voordat zij een einde maakte aan haar leven plaatste ze een filmpje op YouTube waarin ze vertelde over haar problemen. Hoe ze na aandringen van een vreemde een fractie van een seconde haar naakte bovenlichaam liet zien en zij hierdoor wordt achtervolgd op het internet en op haar middelbare school.

Na haar dood ging haar video viral en werd het miljoenen keren bekeken. Amanda werd het voorbeeld van sextortion: afpersing via internet met een naaktfoto. Velen trokken zich het lot van het tienermeisje aan. Het Canadese parlement nam wetten aan tegen cyberbullying.    

Dit voorjaar werd bekend dat Aydin C. verdachte is in de zaak rond de afpersing van Amanda Todd. De man werd in januari van dit jaar opgepakt in het Brabantse Oisterwijk. De moeder van Amanda, Carol, was verbaasd dat de verdachte helemaal in Nederland is gearresteerd, bijna achtduizend kilometer verderop. Wordt Aydin C. in Amanda’s dossier vervolgd, dan komt moeder Carol mogelijk naar Nederland. “We’ll see what happens”, aldus Carol Todd. 

Verslaggever Fannie Tijmstra vloog in augustus naar Vancouver om de moeder van Amanda te interviewen over haar dochter, de zaak en de stichting die Carol in de geest van Amanda in het leven heeft geroepen om bij ouders en kinderen bewustzijn te creëren over dit probleem; the Amanda Todd Legacy Society:

Berechting

Het onderzoek is nog in volle gang. Een onderzoeksteam probeert de gegevensdragers van Aydin C. te ontgrendelen. Dat de verdachte in de zaak niet wilt meewerken aan het onderzoek, vergemakkelijkt de situatie niet. Op de niet vergrendelde delen van bijvoorbeeld schijven en computers worden nog iedere dag nieuwe bestanden aangetroffen. Ook wil C. niet meewerken aan psychologisch onderzoek. Op 20 november is hij verplaatst naar het Pieter Baan Centrum waar hij geoberveerd zal worden.

Inmiddels zo’n veertig Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd. Acht van hen deden aangifte en zijn opgenomen in het dossier. Hoeveel slachtoffers hij heeft gemaakt in het buitenland is onbekend. De Officier van Justitie zegt dat zij verwacht dat ‘enkele tientallen dossiers’ zullen worden overgedragen naar Nederland.

Tot nu toe zijn er alleen nog zogenaamde ‘pro forma’ zittingen in de zaak geweest. Dit zijn zittingen waarbij de voortgang van het onderzoek wordt besproken en mogelijke onderzoekswensen van de procespartijen aan de orde komen. Verwacht wordt dat er nog een zo’n zitting zal volgen.

Amanda Todd in Zembla