Een kwart van de verkeersdoden zou veroorzaakt worden door het gebruik van de smartphone. Het precieze cijfer is echter onbekend, omdat het smartphonegebruik bij ongelukken niet standaard wordt gecontroleerd. Wel bekend is dat ruim de helft van de automobilisten de telefoon gebruikt tijdens het rijden, en een groot deel zélf aangeeft dat dit het rijgedrag negatief beïnvloedt. Ook vindt een grote meerderheid (77%) dat veroorzakers van ongelukken een celstraf moeten krijgen.

Het feit dat ruim de helft van de automobilisten zélf aangeeft de telefoon te gebruiken tijdens het rijden toont aan hoe wijdverbreid het handheld-gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden is. Uit hetzelfde onderzoek, gehouden in september 2017 onder het EenVandaag-opiniepanel, geven acht van de tien automobilisten die de telefoon gebruiken tijdens het rijden zelf aan dat het mobiele telefoongebruik hun rijgedrag negatief beïnvloedt. ‘Het overzicht van de verkeerssituatie neemt af, maar ook de reactiesnelheid en de controle over de auto zijn minder goed’. 

Zware straffen

80% van de ondervraagden pleit voor zware straffen bij ongevallen die veroorzaakt zijn door mobiel telefoongebruik. Autorijden met een telefoon in de hand moet wat betreft een grote meerderheid even zwaar bestraft worden als rijden onder invloed. Mocht iemand een ongeluk veroorzaken met blijvend letsel of dood tot gevolg, dan is 77% van het panel van mening dat hij of zijn geen taakstraf, maar een celstraf moet krijgen.

In de peiling is de vraag of de politie standaard onderzoek moet doen naar  het gebruik van mobiele telefoons bij ongelukken niet meegenomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.