Minister Grapperhaus van Justitie is ‘er helemaal klaar mee’ en wil tot twee jaar celstraf voor automobilisten die appen achter het stuur. Wie door te appen een dodelijk ongeluk veroorzaakt kan wat de minister betreft maximaal zes jaar de cel in. Dit staat in een wetsvoorstel waarin Grapperhaus pleit voor zwaardere straffen voor verschillende vormen van roekeloos rijgedrag.

Panel: celstraf bij ongeval door mobiel

Driekwart van de deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel gaf afgelopen najaar in een onderzoek naar gevaarlijk rijgedrag aan aan dat bestuurders die met hun mobiele telefoon in de hand  een ongeval met ernstig blijvend letsel  of een fataal ongeluk veroorzaken te makkelijk wegkomen met een taakstraf. Zij zouden wat de panelleden betreft minimaal een celstraf moeten krijgen. 

Overigens gaf in dit onderzoek de helft van de automobilisten aan tijdens het rijden de telefoon wel eens te gebruiken op een manier die niet is toegestaan. Ook zei een meerderheid van 82% aan dat het gebruik van de telefoon hun rijgedrag negatief beïnvloedt.

Roekeloos rijden zwaarder gestraft

Appen achter het stuur wordt in het nieuwe wetsvoorstel aangemerkt als ‘Zeer gevaarlijk rijgedrag zonder gevolgen’, een delict dat nu nog niet bestaat. Ook worden delicten als ‘Doorrijden na ongeval’ en ‘Rijden onder invloed’ in het wetsvoorstel zwaarder bestraft. Het wetsvoorstel moet nog worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.