Voor iedereen die appt of belt in de auto en daardoor een ongeluk veroorzaakt dreigt celstraf meldt dagblad Trouw. Nu kan daarvoor alleen nog maar een boete van een paar honderd euro uitgedeeld worden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan een wetsvoorstel om ook zwaardere straffen mogelijk te maken.

Met de maatregel moet het aantal ongelukken flink terug worden gedrongen. Het aantal ongelukken is de afgelopen vier jaar gestegen terwijl het tot die tijd juist daalde. Deskundigen zijn het erover eens dat afleiding door smartphones een belangrijke oorzaak is van die stijging.

Volgens Veilig Verkeer Nederland moet appen in de auto net zo zwaar bestraft worden als dronken rijden. De belangenvereniging voert al jaren een lobby om telefoongebruik in de auto te ontmoedigen. Woordvoerder José de Jong is blij dat het nieuwe kabinet nu ook inzet op zwaardere straffen.

Het EenVandaag Opiniepanel onderzocht in september nog hoeveel mensen hun telefoon gebruiken in het verkeer. Van de 20.000 ondervraagden gaf meer dan de helft aan regelmatig op hun telfoon te kijken tijdens het rijden. Opvallend is dat het overgrote deel van de ondervraagden tegelijk ook voor celstraffen is:

Bestuurders die met hun mobiele telefoon in de hand  een ongeval met ernstig blijvend letsel  of een fataal ongeluk veroorzaken, komen veel te makkelijk weg met een taakstraf. Zij zouden minimaal een celstraf moeten krijgen. Ook wie een ernstig ongeluk veroorzaakt onder invloed van alcohol moet altijd een celstraf krijgen volgens 83 procent van de ondervraagden. Minister Blok van Veiligheid en Justitie werkt nu aan wetgeving om daders van ernstige verkeersdelicten zwaarder te bestraffen.

De reportage kunt u hier terugkijken:

Helft automobilisten gebruikt telefoon tijdens rijden

Hoe het mis kan gaan laat dit filmpje wel zien: