Kwakzalverij of niet, zorgverzekeraar CZ stopt per 1 januari 2019 met de vergoeding van meerdere alternatieve therapieën. Patiënten die heil vinden in onder andere reïncarnatietherapie en craniosacraaltherapie moeten zich elders verzekeren of zelf gaan betalen voor deze behandelingen.

Uit onderzoek blijkt dat er te weinig draagvlak is onder verzekerde klanten van CZ -waar ook OHRA en Nationale Nederlanden onder vallen- voor een aantal dubieuze behandelingen. De Telegraaf schrijft dat een merendeel van de ondervraagden deze behandelingen 'belachelijk' vindt, CZ bevestigt dat.

info
clock 28-11-2018 15:00

Om welke alternatieve therapieën gaat het?

- Reïncarnatietherapie: Onverwerkt trauma wordt behandeld, ook uit vorige levens, door middel van trance.

Ayurvedische geneeskunde: Evenwicht tussen geest en lichaam wordt hersteld met kruiden en mineralen.

- Craniosacraaltherapie: Door zachte aanrakingen van bindweefsel wordt bij gezondheidsklachten het herstel van het lichaam bevorderd.

- Kinesiologie: Klachten als stress worden in beeld gebracht en behandeld door middel van een spiertest.

- Fytotherapie: Evenwicht tussen geest en lichaam wordt hersteld met geneeskrachtige planten.

Weinig solidariteit

CZ heeft onderzoek laten doen onder haar klanten en daaruit blijkt dat de weerstand tegen het meebetalen aan bepaalde alternatieve geneeswijzen is gegroeid. En dan met name therapieën die voor veel mensen te zweverig en vaag zijn. Volgens de zorgverzekeraar heeft een aflevering van het TV-programma Zondag met Lubach dit sentiment versterkt.

Marie-José van Gardingen van CZ ziet dat er een groeiende groep klanten is die niet meer wil betalen voor alternatieve therapieën waar weinig mensen gebruik van maken in het aanvullende verzekeringspakket. "Alternatieve vormen van zorg die men wel belangrijk vindt en veel gebruik van wordt gemaakt zoals acupunctuur, chiropractie en osteopathie blijven gewoon in het aanvullende pakket. Daar is ook weinig sentiment tegen van mensen die er geen gebruik van maken", vertelt Van Gardingen op Radio 1.

Placebo-effect

Alternatieve geneeskunde is populair in Nederland. Volgens de laatste cijfers van het CBS maken 1 miljoen mensen hier gebruik van. Vooral vrouwen en hogeropgeleiden ondergaan behandelingen. Alhoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat van de werking van de behandelingen kunnen de behandelingen toch heilzaam zijn.

Gepensioneerd huisarts en 'TV-dokter’ Ted van Essen denkt dat de populariteit te wijten is aan het placebo-effect, maar ook omdat de meeste kwalen vanzelf overgaan. "Dus dan lijkt het of dat komt door de therapie maar dan is het toevallig."

Luisterend oor

Van Essen is blij met de beslissing van CZ. “Ik heb mij jaren geërgerd aan zorgverzekeraars die zich inlaten met dubieuze therapieën." Volgens Van Essen kunnen sommige therapieën geen kwaad, "maar er zijn ook therapieën die nare bijwerkingen hebben en die je absoluut niet zou moeten doen." 

Daarnaast denkt Van Essen dat mensen heil zien in alternatieve therapie omdat ze een luisterend oor krijgen. "En als je een ziekte hebt waar weinig aan te doen is waar je mee moet leren leven dan is het fijn om je klachten bij iemand neer te leggen die moed inpraat, dat zouden gewone dokters misschien iets meer moeten doen."

Weerstand

Het besluit van de zorgverzekeraars stuit ook veel mensen op de borst. Tegenstanders vinden dat de zorgverzekeraars zonder argumentatie, plotseling en willekeurig deze beslissing hebben genomen.

Alhoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat over de werking van de therapieën zeggen patiënten toch baat te hebben bij de behandelingen. Daarnaast hebben veel therapeuten geïnvesteerd om te voldoen aan de eisen die zorgverzekeraars stellen. De toekomst van de circa 3500 therapeuten van de niet vergoede alternatieve zorgvormen is met het besluit van CZ een stuk onzekerder geworden. In totaal zijn 3,4 miljoen mensen in Nederland verzekerd bij CZ, waar ook OHRA en Nationale Nederlanden onder vallen.

Begin november werd er een petitie gestart waarin de zorgverzekeraar wordt gevraagd het besluit terug te draaien. Deze petitie is al bijna 20.000 keer ondertekend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.