Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering maakt zich grote zorgen over het onderhoud en restauratie van de twee Rembrandts die Nederland en Frankrijk samen hebben aangekocht voor 160 miljoen euro.

 Frankrijk heeft volgens hem een hele andere opvatting over restaureren dan Nederland. Van de Wetering laat zich in EenVandaag voor het eerst in het openbaar uit over zijn zorgen. Hij zegt dat het Louvre zijn Rembrandts ,erg verwaarloost’. Dat is volgens hem geen geldkwestie maar een smaakkwestie. ,Experts zijn het erover eens dat de nuances van de kleuren beter te zien zijn zonder de verschillende vernislagen die er door de eeuwen heen op zijn geschilderd. Maar de publieke opinie in Frankrijk is tegen en dat wordt een hele klus om daar met de Fransen uit te komen.’ 

Restaurator Martin Bijl, voormalig hoofd restauratie van het Rijksmuseum, onderschrijft het verhaal van Van de Wetering in EenVandaag. Het Rijksmuseum wil voorlopig niets loslaten. De twee werken zijn bedekt onder een dikke laag vergeeld vernis en vuil. Volgens het Rijksmuseum moeten de doeken worden schoongemaakt maar verloopt de samenwerking met de Fransen goed.

De schilderijen die Rembrandt maakte van het echtpaar Soolmans-Copitt zouden al eind vorig jaar te zien zijn in Nederland, maar zijn nu nog in Parijs. ,Het is een complexe zaak', zei minister Bussemaker afgelopen vrijdag. ,Het is de eerste keer dat twee landen gezamenlijk een kunstaankoop doen. En dat heeft technisch wel wat voeten in de aarde.'

Juridisch, logistiek en financieel is de aankoop een lastige puzzel. ,Het gaat om heel bijzondere werken, die goed beschermd en straks ook gerestaureerd moeten worden. Dus er komen ook ambachtelijke vragen bij kijken’, aldus Bussemaker.

De schilderijen zijn van de familie De Rothschild. Nederland en Frankrijk betalen allebei 80 miljoen euro. De afspraak is dat de schilderijen bij elkaar moeten blijven. De bedoeling is dat ze afwisselend in het Louvre in Parijs en in het Rijksmuseum in Amsterdam worden tentoongesteld. Het ministerie van OCW verwacht dat de schilderijen ,snel in Nederland zullen zijn'.

Afgelopen jaar maakte Radio EenVandaag de volgende reportage: Nederland en Frankrijk delen Rembrandt-schilderijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.