Een minderjarig meisje belandde in het ziekenhuis vanwege ernstige bijwerkingen van een online gekocht geneesmiddel. Bijwerkingscentrum Lareb trekt aan de bel: "Het is letterlijk levensgevaarlijk dat louche sites zomaar zware medicijnen kunnen verkopen."

"En dan geven ze ook nog kwantumkorting als je meerdere medicijnen tegelijk inslaat. Dit is echt volstrekt onverantwoord." Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak kan er met haar hoofd niet bij: "Het gaat hier om zware geneesmiddelen, die gevaarlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken wanneer ze zonder toezicht van een arts worden ingenomen."

Louche praktijken

De apotheker uit Alphen aan den Rijn is niet te spreken over de illegale website medicijnenkopen.net, die online een breed scala aan zware geneesmiddelen aanbiedt. "In Nederland zijn deze medicijnen normaal gesproken alleen maar op recept verkrijgbaar, en dat is volstrekt terecht."

"Op deze site moet je betalen met bitcoins, dus je hebt geen idee aan wie je overmaakt", vervolgt ze. "Dat is al een teken dat daar louche praktijken achter zitten."

Ernstige psychische problemen

Agnes Kant is directeur van Lareb, het Nederlandse kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Ze maakt zich grote zorgen over zware medicijnen die makkelijk op internet zijn in te slaan.

"We kregen onlangs een melding over een minderjarig meisje dat een stimulerend geneesmiddel op de site van medicijnenkopen.net had gekocht. Ze kreeg er ernstige psychische problemen door. Het meisje moest in het ziekenhuis worden opgenomen nadat ze had geprobeerd zichzelf van het leven te beroven."

Directeur Agnes Kant van Lareb
Bron: EenVandaag
Directeur Agnes Kant van Lareb

Levensgevaarlijk

Gelukkig overleefde het meisje de zelfmoordpoging, overwon ze haar schaamte en meldde zij de ernstige bijwerking bij Lareb. "We vermoeden dat de meldingen die wij binnenkrijgen maar het topje van de ijsberg zijn", zegt Kant.

"Veel mensen schamen zich als ze ziek worden door medicijnen die ze online hebben gekocht. De bijwerkingen van veel van deze middelen kunnen levensgevaarlijk zijn. En bovendien weet je bij een aankoop online nooit zeker wat er in de verpakking zit en of de kwaliteit van de ingrediënten niet minderwaardig is."

Bekijk ook

Geen garantie op veilige productie

Het enorme kwaliteitsrisico van online medicijnen zien ook apothekers: "De koper heeft geen enkele garantie dat een geneesmiddel veilig is geproduceerd en dat de ingrediënten zuiver zijn", zegt apotheker Schuil-Vlassak.

"De website rept erover dat de medicijnen afkomstig zijn van Nederlandse apotheken. Dat lijkt me volstrekt onmogelijk", voegt ze hieraan toe.

Inspectie kan weinig doen

De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt weinig te kunnen doen tegen de illegale websites, die vaak geregistreerd staan in het buitenland. "Ik vraag me af welke andere tools de inspectie heeft om dit aan te pakken", zegt Schuil-Vlassak. "Ik vind het echt zorgwekkend. Je maakt een website, registreert het in ander land en vervolgens kun je doen en laten wat je wilt. Dat is heel kwalijk."

We hebben de betreffende aanbieder van de website medicijnenkopen.net om een reactie gevraagd. Op onze emails is niet gereageerd.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.