"Het is een ontwrichtende drug, het helpt jongeren compleet naar de afgrond", vertelt Ellen Veldkamp. Als verpleegkundig specialist ziet ze veel jongeren binnenkomen met een 3-MMC-verslaving.

Het zijn verslavingsklinieken als Tactus in Zwolle, waar Ellen Veldkamp werkt, die zien dat jongeren de drug 3-MMC steeds meer gaan gebruiken. Met name in Oost-Nederland is de drug populair. Deze designerdrug heeft hetzelfde effect als XTC en cocaïne, maar is goedkoper en gewoon legaal te verkrijgen in webshops.

Angstaanvallen en hallucinaties

"De drug geeft je een euforisch gevoel. De 'craving' ernaar is heel sterk, die is vergelijkbaar met cocaïne", vertelt verpleegkundig specialist Ellen Veldkamp.

Maar als je het even niet gebruikt word je somber, legt ze uit. "Veel jongeren krijgen daarnaast angst- en paniekaanvallen en zelfs hallucinaties."

Lees ook

Verslaving met grote gevolgen

De verpleegkundige ziet hoe de drug jongeren helemaal naar de afgrond helpt. "Jongeren zijn onwetend over wat het precies is, maar hebben zelf niet in de gaten hoe verslavend het is."

De gevolgen zijn groot ziet zij. "Het heeft effecten op hun prestaties op school en op hun gezinsleven."

info

Verbod op designerdrugs in de maak

De drug 3-MMC is een zogeheten designerdrug. Het is een amfetamine-achtige stof die qua werking lijkt op 4-MMC, een drug die wél verboden is. Twee jaar geleden besteedde EenVandaag al aandacht aan 3-MMC en hoe makkelijk het verkrijgbaar is. Toch is de drug nog altijd legaal te verkrijgen via webshops.

Wel werkt staatssecretaris Blokhuis nu aan een algemeen verbod op desginerdrugs: "Wij ontvangen signalen dat het gebruik van 3MMC toeneemt, met name in het oosten van het land. Daarom werken we nu aan een algeheel verbod op designerdrugs. Zo voorkomen we dat drugsproducenten na een verbod een kleine chemische aanpassing aanbrengen, waardoor weer een nieuwe legale designerdrug ontstaat", laat een woordvoerder weten.

De verwachting is dat het wetsvoorstel komend voorjaar in de Tweede Kamer besproken wordt.

Makkelijk online bestellen

Veldkamp ziet veel tieners met een 3-MMC verslaving in haar kliniek: "De jongsten zijn nog maar 14. Vaak gebruikten ze al andere drugs, en dan is het spannend om iets nieuws uit te proberen. En ze kunnen er heel makkelijk aankomen, via het internet. Ik hoorde dat er in Harderwijk zelfs 3-MMC flyers worden verspreid."

Het goede nieuws is dat afkicken relatief eenvoudig gaat: "De klachten die 3-MMC geven, houden vrij snel weer op. Maar dan is het de kunst om ervan af te blijven", vertelt ze.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.