Bekende en minder bekende internetwinkels verkopen lustopwekkers met zogenaamde designerdrugs. Het gaat om de drug 3-MMC, wat lijkt op amfetamine. Dit blijkt uit onderzoek dat EenVandaag heeft laten doen. 3-MMC is niet verboden, maar de bijwerkingen kunnen levensbedreigend zijn, zeggen deskundigen.

Tip over drugs

De middelen zijn eenvoudig verkrijgbaar. Op de productwebsites valt te lezen dat de middelen '100% natuurlijk’ zijn. Er zouden geen negatieve bijwerkingen aan kleven, gebruik is ‘volledig veilig en verantwoord’. Daarnaast zouden er strenge kwaliteitseisen aan het product zijn gesteld. Dat er 3-MMC in zit, staat nergens vermeld.

Naar aanleiding van een tip dat de middelen drugs zouden bevatten, heeft EenVandaag neurotoxicoloog Remco Westerink van het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht gevraagd onderzoek te doen. Hij noemt de uitslagen verrassend. Het flesje en de vloeistof zien er vriendelijk en helder uit. "Het suggereert niet direct dat ik te maken heb met een chemische verbinding met mogelijk schadelijke gevolgen voor mijn gezondheid. Wat er wel in zit is een chemische verbinding, namelijk 3-MMC", aldus Westerink. 

Effecten gelijk aan amfetamine en MDMA

3-MMC is ongereguleerd. De stof wordt een ‘designerdrug’ genoemd. 3-MMC is een stof die eigenlijk in grote lijnen op amfetamine lijkt, verklaart Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). De effecten zijn vergelijkbaar met stoffen als de verboden drugs amfetamine en MDMA. "Het werkt stimulerend maar ook ontremmend. Mensen worden er wat vrijer van, ze leggen gemakkelijker contacten", zegt van Riel. 

Lees ook:

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum zijn geen meldingen binnengekomen over de door EenVandaag onderzochte middelen. Wel ziet Van Riel het aantal incidenten met stoffen als 3-MMC de laatste jaren toenemen. "Wij zien ongeveer 20 gevallen per jaar van mensen die echt het zo naar vinden dat ze medische hulp zoeken. Dus waarschijnlijk worden ze op een redelijke schaal gebruikt." 

'Effecten kunnen levensbedreigend worden'

Toxicoloog Westerink van de Universiteit Utrecht heeft grote zorgen over de mogelijke gevolgen voor gebruikers. Ze denken een libidoverhoger te gebruiken, maar krijgen in werkelijkheid drugs binnen. Zij kunnen te maken krijgen met hallucinaties en angstaanvallen. "Maar ook je lichaam gaat harder werken en daardoor krijg je een toegenomen bloeddruk, een toegenomen hartslag. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog. Dat zijn allemaal effecten die levensbedreigend kunnen worden", stelt toxicoloog Westerink.

Ook Van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum ziet het gevaar van de drie producten. “Ja, ik denk dat het gevaar voor de gebruiker daar zeker in schuilt. Dat je onverwacht toch heftige effecten kunt krijgen die je niet zo gauw van een kruidenextract verwacht.” 

NVWA: producten bemonsteren en analyseren

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de markt waar deze voedingssupplementen onder horen te vallen. EenVandaag heeft de NVWA gevraagd te reageren op de bevindingen van het onderzoek. Zij zien reden om de drie middelen te bemonsteren en analyseren. "Als de NVWA concludeert dat het product niet voldoet aan de wetgeving treedt de NVWA op conform interventiebeleid", zegt een woordvoerder.

De NVWA stelt dat diegene die het product in Nederland op de markt brengt, verantwoordelijk is dat het aan alle wettelijke aspecten voldoet. "Dus diegene is ook verantwoordelijk voor de juiste ingrediëntendeclaratie op een product: datgene dat op het etiket staat moet ook in die hoeveelheid in het product zitten en in het product mogen geen ingrediënten zitten die niet op het etiket gedeclareerd staan."

Zorgwekkend

Toxicoloog Westerink stelt dat het iemands eigen keuze is of hij drugs koopt. "Maar als ik dit middel koop weet ik niet dat ik drugs heb en er wordt zelfs gesproken over een dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Dat zou suggereren dat ik dit meerdere malen in een week zou kunnen nemen en dat lijkt me buitengewoon zorgwekkend", aldus toxicoloog Westerink.     

EenVandaag heeft verschillende verkopende partijen geïnformeerd. Een aantal van hen heeft de producten uit de schappen gehaald. De importeur van de producten zegt verrast te zijn door de resultaten van het onderzoek. Hij was in de veronderstelling een 100% natuurlijk product te hebben geïmporteerd. Op de vraag wie de fabrikant is van de producten wil hij verder geen commentaar geven.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.