Woorden van één van Neerlands grootste schrijvers: Louis Couperus. Het Haagse huis waar de literaire gigant jaren woonde, is in bezit van Egypte. Zij willen er vanaf en dus staat het huis nu te koop. De gemeente wil het niet. Ergo: het historische pand wordt particulier bezit en daarmee ontoegankelijk voor publiek. Eeuwig zonde, zeggen sommigen.

Louis Couperus schreef in Den Haag onder andere zijn debuutroman Eline Vere (1887). Vier jaar later trouwde hij zijn nicht Elisabeth Baud en samen maakten zij vele reizen. Louis toonde zich, in de beschrijvingen die hij van de reizen maakte, een scherpe observator. Maar bij dit grensoverschrijdende genre bleef het niet. Hij schreef romans, verhalen, sprookjes en gedichten over een caleidoscoop aan psychologische, mythologische en historische onderwerpen. Ook het noodlot is in het oeuvre van Couperus een steeds terugkerend fenomeen. Louis genoot ook tijdens zijn leven de nodige aanzien. Zo trok hij de aandacht van Oscar Wilde, die zeer te spreken was over de roman Noodlot, en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1923 werden een longvliesontsteking en een bloedvergiftiging hem fataal. Louis Couperus is 60 jaar geworden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.