Het klinkt als iets dat een serieuze overweging waard is: wanneer 5 procent van de Noordzee wordt bedekt met zonnepanelen, zal aan driekwart van de energiebehoefte van Nederlandse huishoudens worden voorzien. Dat werd geschreven in het AD. Maar klopt het ook?

Het AD schreef deze uitspraak op in de editie van 23 maart 2018. In het artikel wordt gerefereerd aan een Trendrapport van organisatie 'Good'. De opsteller van dat rapport zegt, wanneer gebeld, dat 5 procent van de Noordzee voor 50 procent van de Nederlandse energiebehoefte kan voorzien. Dat is dus al een kwart minder dan wat de krant zegt.

'Golven en stroming zijn uitdaging'

We zochten contact met Allard van Hoeken van Ocean of Energy. Hij werkt aan de implementatie van zonnevelden op zee. Volgens Van Hoeken is het moeilijkste: de zee zelf. "De golven en de stroming zijn de grootste uitdaging. Maar we bouwen al jaren constructies op zee, dus we hoeven het nu alleen voor zonnepanelen beschikbaar te maken." Met de techniek komt het dus waarschijnlijk wel goed. Maar is 5 procent dekking genoeg voor driekwart van het Nederlandse energieverbruik?

Volgens Hoeken wel. Zijn berekening geeft aan dat 90 procent van de Nederlandse energie van zee kan komen. Dat is dan wel een combinatie van zon- en windenergie. Windturbines worden gebruikt om de zonnepanelen te ankeren. 

'Makkelijker op land'

Ruud Koornstra, dé Energiecommissaris van Nederland weet dat drie keer de oppervlakte van de Waddeneilanden nodig is om heel Nederland van zonne-energie te voorzien. "De Noordzee is veel groter, dus dat moet passen." Koornstra denkt wel dat het makkelijker is om op daken of braakliggende terreinen van Prorail of Rijkswaterstaat te plaatsen. "Dan is de energie dichter bij de klant." 

Conclusie: de uitspraak is een feit, maar mogelijk is een andere manier eenvoudiger.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.