Patiënten die bewust hun medische gegevens niet willen delen via de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier, het Landelijk Schakelpunt, kunnen daardoor grote problemen ondervinden bij de apotheek. Ze krijgen daardoor moeizaam en soms zelfs helemaal geen medicatie mee. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Het gaat daarbij om patiënten die  bij een andere dan hun eigen apotheek, hun medicijnen willen ophalen. De recepten zijn uitgeschreven door een huisarts, tandarts of specialist. Deze recepten blijken voor meerdere apothekers niet voldoende om de gewenste medicatie te verstrekken.

Soms krijgt de patiënt de medicatie alsnog mee maar alleen na heel veel stennis. Maar ook wordt gedaan of het deelnemen aan het Landelijk Schakelpunt een voorwaarde is om medicatie mee te krijgen.

Reactie KNMP

De KNMP, de beroepsvereniging voor apothekers, laat weten dat het de apotheker is die moet beoordelen maar dat diezelfde apotheker ook een plicht heeft verder navraag te doen als de patiënt niet in het LSP staat. Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP is verbaasd over weigering medicatie: “Het kan niet zo zijn dat als iemand niet in het LSP is opgenomen dat dan alleen om die reden de medicatie wordt geweigerd."

Reactie vZVZ beheerder Landelijk Schakelpunt

Ook vZVZ, de beheerder van het Landelijk Schakelpunt , stelt dat weigering van medicatie niet de bedoeling is. Zij laat aan EenVandaag weten dat ‘deelname aan en gebruik van het Landelijk Schakelpunt vrijwillig is voor zorgverleners en patiënten'.

"Het gebruik ervan is een hulpmiddel voor medicatieveiligheid, geen doel op zich. vZVZ betwijfelt of het weigeren van medicatie de veiligheid van de patiënt dient." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.