Nadat het zes jaar geleden werd weggestemd door de Eerste Kamer vanwege privacy-problemen is er nu een opvolger voor het elektronisch patiëntdossier in de maak. Het heet 'Medmij' en moet per 2020 actief zijn. Patiënten mogen dan zelf bepalen welke informatie ze delen met de zorgverlener.

De vraag is of je als patiënt wel weet wat er met die informatie kan gebeuren, en dat vraagt ook huisarts Herman Suichies zich af. Sterker nog: hij vindt elke vorm van een elektronisch patiëntdossier zeer onwenselijk. Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie en mede-ontwikkelaar van de Medmij digitale omgeving staat daar lijnrecht tegenove. Dat werd erg duidelijk in de uitzending van Radio EenVandaag

“Als je mensen voorlicht en vertelt wat ze afstaan blijken ze veel minder snel bereid om medische gegevens te delen”, zegt Suichies. Hij heeft dit zelf gedaan toen mensen werd gevraagd of ze hun informatie digitaal beschikbaar wilden stellen. Dianda Veldman vindt het achterhaalde argumenten en maakt het direct persoonlijk: “Meneer Suichies staat niet meer in deze tijd, de wereld verandert. Laten we ervoor zorgen dat niet alle info bij een arts ligt maar ook bij de patiënt.” Suichies merkt op dat de medische wereld geïnteresseerd is in het delen van gegevens maar "dat patiënten daar maar matig geïnteresseerd in zijn.”

In 2020 is Medmij beschikbaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.