Precies 50 jaar geleden vond aan de Kralingse Plas het eerste grote Nederlandse popfestival plaats. Een jaar na het roemruchte Amerikaanse Woodstock, werd er 3 dagen lang gefeest in Rotterdam. Een doorslaggevend moment voor het succes van festivals.

Het zogeheten Holland Pop Festival had grote impact op de carrière van Robert Jan Stips, toetsenist en zanger van de band Supersister en later van The Nits. Supersister was een van de eerste Nederlandse bands die speelde op het hoofdpodium met de hit 'She Was Naked'.

'Scharniermoment in de Nederlandse geschiedenis'

"Er is geen filmbeeld van ons, maar we staan wel op de poster van het festival, bij de kleine lettertjes. En gelukkig zijn er wel foto's genomen, want we zijn er echt geweest!", blikt Stips trots terug.

Volgens de zanger en toetsenist werd nooit eerder zo'n groot festival op het vasteland georganiseerd. Hij noemt het een 'scharniermoment' in de Nederlandse geschiedenis. "Jeugdcultuur en popmuziek werden eindelijk serieus genomen. Daarvoor gebeurde alles underground, in het verborgene, stiekem in clubjes."

Lees ook

Wereldberoemde bands

Het legendarische Holland Pop Festival bij de Kralingse plas was de eerste mega-popmanifestatie in Europa. Met wereldberoemde bands als Jefferson Airplane, Pink Floyd, The Byrds en Santana. Maar ook bands van eigen bodem traden op: Ekseption, Focus en Supersister. Ondanks de 100.000 bezoekers deden zich nauwelijks incidenten voor.

Door het festival in Kralingen, werd de band van Stips plotseling erg serieus genomen. "De boekingen stroomden binnen. Vanaf dat moment werden we gezien als een 'intelligente popgroep'. We mochten ons eerste album opnemen bij Phonogram in Hilversum."

Lied 50 jaar Holland Pop Festival

Robert Jan Stips zingt het nummer 'The Festival (Was On)', dat hij schreef als terugblik op het Holland Pop Festival in 1970

Festivals serieus op de kaart gezet

Stips vindt het heel fijn dat hij de periode heeft mogen meemaken, waarin festivals serieus op de kaart werden gezet. "Ik was trots op Nederland, wat er allemaal kon en mocht, in het openbaar wiet roken, bijvoorbeeld. Dat was compleet nieuw."

Om deze bijzondere tijden te herleven, draait nu een hernieuwde versie van de documentaire Stamping Ground over het festival in de Kralingse Plas in de bioscoop. Ook zou Stips samen met onder anderen Leo Blokhuis een theatervoorstelling over het festival maken, een eerbetoon met veel muziek. Maar vanwege de coronamaatregelen gaat die helaas niet door.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.