“Ik ben minister van een bankroet land”, zei Yanis Varoufakis tijdens zijn eerste dagen als Griekse minister van Financiën. De minister bezocht de afgelopen week met veel flair Europese bestuurders om een oplossing te zoeken voor de schuldenproblematiek van zijn land. Dat leverde tot nu toe niks op. 

Gisteravond besloot de Europese Centrale bank ook nog eens niet langer geld uit te lenen aan Griekenland. Wat zijn nu nog de onderhandelingsmogelijkheden voor het kwakkelende Griekenland en hoe ver zijn we af van een Griekse uittreding uit de eurozone? EenVandaag spreekt hierover met econoom Mathijs Bouman. 

Druk op Griekenland

De Grieken kunnen geen geld meer lenen bij de Europese Centrale Bank, omdat de bank besloot om niet langer de Griekse staatsobligaties als onderpand te accepteren. De ECB hoopt dat dit besluit druk houdt op de afspraken die Griekenland maakte in ruil voor noodsteun. Hoewel Griekse banken nu nog voor noodfinanciering terecht kunnen bij hun eigen nationale centrale bank, reageerden beleggers nerveus: de rente op Griekse staatsleningen ging omhoog.

Vandaag spreekt Varoufakis met de Duitser Wolfgang Schäuble, misschien wel de strengste minister van Financiën in Europa. 

Bekijk hier eerdere items van EenVandaag over de nieuwe Griekse regering en de problemen in het land: