Zeilmeisje Laura Dekker heeft afgelopen week een van de verdrietigste periodes uit haar leven meegemaakt. Haar zeilboot Guppy, waarmee ze in 2012 als jongste ooit een reis om de wereld afmaakte, is op een rif geslagen. 

Laura meldt dat zelf op de Facebookpagina van haar eigen organisatie. "Mijn lieve Guppy, mijn eerste thuis, mijn partner tijdens het grootste avontuur van mijn leven, is op een rif geslagen bij een van de atollen van de noordelijke Cookeilanden." Laura had haar boot afgestaan aan een Amerikaans goed doel, maar toen de boot van Nieuw-Zeeland naar Los Angeles werd gevaren, is het helemaal misgegaan. 

Onwerkelijk

Ze is verdrietig en boos. Boos is ze vooral over de manier waarop is omgegaan met haar boot. Eigenlijk zou ze zelf meevaren vanuit Nieuw-Zeeland, maar dat kon niet omdat ze ziek was. Ze schrijft dat de bemanning die er uiteindelijk mee is gaan varen, ongeschikt was. "Tot mijn grote schrik zag ik dat de boot op open zee voor anker was gegaan bij een atol, waar dat eigenlijk onmogelijk is en levensgevaarlijk."  

Volgens haar had geen enkele boot dat kunnen 'overleven'. En ze kreeg gelijk. Zeilboot Guppy is op een rif geslagen en volgens haar total loss. "Het nieuws moet nog even bezinken. Het is onwerkelijk, maar waar en ik moet ermee leven. De reis van Guppy eindigt hier, maar in mijn gedachten zal ze altijd door blijven zeilen." 

Wereldnieuws

Laura werd in 2009 wereldnieuws toen ze bekendmaakte om als 14-jarige solo de wereld rond te willen zeilen. Verschillende instanties verzetten zich ertegen, maar ze vertrok toch. Begin 2012 maakte ze haar reis af en kwam ze aan in een haven van Sint Maarten. Ze was toen 16. 

Laura Dekker op haar boot Guppy