Schaatster Jorien ter Mors won op de Spelen in Pyeongchang, in totaal, haar derde gouden medaille. Deze derde gouden plak pakte ze op de 1000 meter, na eerder al twee plakken te hebben gewonnen in 2014. Ze is zeker niet de eerste Nederlandse vrouw met drie gouden Olympische medailles op de Winterspelen. Ireen Wüst haalde deze spelen haar vijfde, en eerder al wonnen schaatsheldinnen Yvonne van Gennip (1988) en Marianne Timmer (1998 en 2006) drie keer het mooiste edelmetaal.

Timmer en Van Gennip zijn vol lof over de rit van Jorien Ter Mors. "Het was echt een waanzinnige race", aldus Van Gennip. "Maar daarna moest de Japanse Kodaira nog komen, die alle 1000 meters won dit seizoen. Dat was dus best nog even spannend." De tijd van Ter Mors was wel lastig te verbeteren, vermoedde Marianne Timmer direct: "Toen ik de tijd van Ter Mors zag, wist je gewoon: dat was zo’n ongelooflijk goede 1000 meter."

Appgroep

Dat de twee kampioenen elkaar spreken in de uitzending van EenVandaag was zeker geen uitzondering, vertellen ze. Timmer en Van Gennip hebben veel contact. "We bellen elkaar regelmatig. We appen elkaar, en vieren samen alle mooie succesjes,” vertelt Van Gennip. Zeker tijdens deze Spelen wordt er veel heen en weer gestuurd. "Voor, tijdens en na de race van Ter Mors ook."

Het allebei winnen van Olympisch goud schept een band. Op de suggestie dat er een geheim genootschap van Olympisch kampioenen bestaat, reageert Timmer als volgt: "Dat wist eigenlijk niemand, maar we zijn mooi ontmanteld." Jorien Ter Mors, en andere nieuwe kampioenen, zijn van Timmer en Van Gennip 'welkom in de appgroep'.

Terug naar de Spelen van 1988, 1998 en 2006

Voor beide kampioenen roepen de huidige Spelen veel herinneringen op aan vroeger. "Elke Spelen opnieuw ga je weer terug naar toen", zegt Van Gennip. "Je weet ook wat die jongens of meiden voelen als ze winnen." 

Het eerste Olympisch goud van Marianne Timmer stamt alweer van twintig jaar geleden, in 1998. Toch herinnert ze zich alles nog precies. "Mijn goud op de 1500 meter was echt een verrassing, zeker voor mezelf," vertelt Timmer. "Ik had wel eens op het podium gereden, maar nog nooit een 1500 meter gewonnen." Na dat eerste goud wilde Timmer meer. "De 1000 meter was veel meer mijn afstand, dus na de 1500 meter moest die dan ook voor mij zijn." En dat gebeurde: Timmer won de 1000 meter, en herhaalde dat kunstje in 2006 nog eens. "Om het dan nog een keer te doen, dat smaakte wel heel erg zoet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.