Woon je in Cuijk, in Veghel of Eemnes? Dan gaat je gemeentelijke belastingaanslag met ruim 90 euro omhoog. Maar ook Amsterdam wordt eventjes 65 euro duurder. In een enkele gemeente dalen de woonlasten. Hoe zit het in jouw gemeente?

Gemiddeld genomen stijgen de woonlasten dit jaar met 3,4 procent ten opzichte van 2018, blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis. "Voor veel mensen is dat een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten", schrijft Vereniging Eigen Huis. De stijging is meer dan de verwachte inflatie van 2,4 procent.

Grote verschillen per gemeente

Wat ook opvalt zijn de grote verschillen. Zo zijn de inwoners van de gemeente Leeuwarden dit jaar 8,4 procent meer kwijt, terwijl de inwoners van het naburige Tytjerkstradiel zomaar 3,2 procent minder gaan betalen. Dat komt omdat elke gemeente de eigen tarieven voor onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing zelf bepaalt.

Kijk hier wat je dit jaar in jouw gemeente (meer) betaalt:

info

Waaruit bestaan je woonlasten? De gemeentelijke woonlasten zijn alle gemeentelijke heffingen bij elkaar opgeteld. De gemeentelijke woonlasten bestaan uit:

Afvalstoffenheffing. Met de opbrengst van deze heffing kan de gemeente je afval ophalen, afvoeren en verwerken.

Rioolheffing. Met deze heffing onderhoudt de gemeente de rioleringen in de gemeente.

Onroerendezaakbelasting (ozb). De ozb is een belasting op het bezitten of huren van een woning.