Met drie schietpartijen in drie maanden tijd zijn alle ogen opeens gericht op Blerick, een stadsdeel van Venlo. Onder de bewoners overheersen gevoelens van woede, frustratie en onrust. Woensdag was het opnieuw raak in de wijk Vastenavondkamp: bij een schietincident op klaarlichte dag komt een 22-jarige man uit Venlo om het leven. Het slachtoffer zou, zo schrijft de Limburger, het neefje van een lid van de beruchte Bende van Venlo.

Eind augustus werd een 44-jarige horecaondernemer voor zijn woning doodgeschoten. In oktober vielen ook al twee gewonden door een schietpartij in een bovenwoning. Onderzoek van de politie wees uit dat beide zaken te maken hadden met drugshandel. De gemeente Venlo wil dat politie gaat uitzoeken of de drie schietincidenten een verband met elkaar hebben. Signalen wijzen er op dat hier een drugsoorlog op straat wordt uitgevochten. 

Onrust

Bewoners voelen zich niet meer veilig in de wijk Vastenavondkamp, de wijk waar de drie de incidenten hebben plaatsgevonden, en hebben genoeg van de schietpartijen. Om die reden organiseerden een groep buurtbewoners organiseerden gisteravond een protestmars naar het gemeentehuis van Venlo. 

Die woede en frustratie uitte zich eerder op de dag al toen een groep van ongeveer honderd mensen zich verzamelden bij een flat. In die flat zouden een aantal verdachten zitten. Na een inval van de ME, bleek dat niemand zich schuil hield in de flat. De groep uitten hun woede hierna op de ME-agenten. 

Door de reeks van incidenten vraagt iedereen zich af hoe het heeft kunnen gebeuren dat Blerick het toneel is geworden van zulke heftige geweldsmisdrijven. Volgens buurtbewoners heeft het te maken met het feit dat de gemeente de wijk de afgelopen jaren links heeft laten liggen. De problemen zouden op die manier aan de aandacht zijn ontglipt. Volgens Jozanne van der Velden, VVD-raadslid in Venlo en zelf ook inwoonster van Blerick, heeft de schietpartij een grote impact op de buurt. Maar volgens het raadslid is er juist afgelopen zomer nog besloten in de gemeenteraad om extra te investeren en de problemen aan te pakken. 

Politie Limburg

Op de achtergrond tekent zich nog een ander probleem af. De politie in Limburg zou kampen met een ernstig gebrek aan capaciteiten en mankracht. Afgelopen jaar nog schreven om die reden vier lokale burgemeesters een brandbrief gericht aan de hoogste politiebaas van Limburg waarin zij hun zorgen uitten over het tekort aan agenten in de regio. Ook meldt dagblad De Telegraaf vandaag dat er vier moordonderzoeken in Limburg ‘on hold’ zijn gezet omdat er simpelweg te weinig mankracht voor beschikbaar is. 

In een reactie aan EenVandaag laten de politiebonden weten dit beeld uit de praktijk te herkennen. 

“De problemen in Limburg die nu nog zichtbaarder worden door het ernstige incident in Blerick worden al jaren aangegeven door politiemensen. Door de structurele overbelasting en onderbezetting  van de politie  staat de veiligheid van de burgers onder druk. De spanning is mede het gevolg van het onvoldoende aanwezigheid van politie in de wijken en  groot gebrek aan rechercheurs. De ondermijning van de rechtsstaat door harde vormen van criminaliteit is steeds zichtbaarder in de maatschappij. Naar politiemensen, burgers en burgemeesters wordt door de regering onvoldoende geluisterd. In Limburg konden ernstige incidenten al onvoldoende onderzocht! Natuurlijk wordt nu alles weer uit de kast getrokken. Aan de politiemensen zal het niet liggen maar de politiek laat het structureel afweten,“ zo stelt vakbond NPB. 

Ook vakbond ACP onderschrijft dit: “We zitten in een situatie waar de capaciteit bij de politie al in september en oktober grotendeels is opgebruikt. In Limburg is dit zichtbaar, maar dat wil niet zeggen dat dit op andere plekken niet zo is. De politie moet daar open over zijn. De investeringen van dit kabinet zien we als een eerste stap. De vraag en behoefte vanuit de samenleving zijn groot. Dus zal er meer geïnvesteerd moeten worden en moeten er duidelijkere keuzes worden gemaakt.” Het nieuwe kabinet wil 267 miljoen euro extra uittrekken voor de politie, dat geld moet vooral gaan naar wijkagenten en rechercheurs.