Als het aan de ondernemersvereniging van Rotterdam ligt gaan de winkels gewoon open tijdens Dodenherdenking. En dat is nog nooit voorgekomen in de binnenstad. Als het aan Leefbaar Rotterdam ligt blijft dat zo.

“Onbegrijpelijk en respectloos” noemt raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam het verzoek van de ondernemingsraad om de winkels open te houden in een stad die juist zo getroffen is tijdens de oorlog. Het is een wezenlijk onderdeel van onze gezamenlijke historie en tradities. Dat moet je in stand houden en daar mag je niet op die manier aan gaan tornen.”

De ondernemingsvereniging van Rotterdam strijdt voor hun vaste koopavond op vrijdag 4 mei. Ze geven aan ook tijdens Dodenherdenking open te willen blijven, mits er om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden. Hoogwerf is het hier niet mee eens. “We zeggen altijd dat het belangrijk is om de traditie in ere te houden en jongeren erbij te betrekken. Dan kan je niet zeggen: we vinden het eigenlijk ook prima als je om 20.00 uur een truitje uit gaat zoeken.”

Verordening Winkeltijden

Volgens de verordening Winkeltijden, die in 2013 door de toenmalige gemeenteraad is vastgesteld, mogen winkels op 4 mei tot 22.00 uur open blijven. Dit jaar is de eerste keer dat Dodenherdenking samenvalt met de vaste koopavond. Een lastig parket voor de gemeente. “We hebben dat besluit vijf jaar geleden gemaakt, maar kunnen dat als gemeenteraad ook weer repareren. En dat willen we ook gaan doen tijdens de geplande gemeenteraad van 19 april”, aldus Hoogwerf.

De raad is niet de enige die tegen het voorstel is. Ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei adviseert gemeenten met klem om ‘geen toestemming te geven voor de avond-­open­stel­ling op 4 mei.’

De afgelopen jaren zie je al dat het moeilijker wordt om de traditie in ere te houden

Winkeliers begrijpen de keuze niet. Zij geven aan dat horecagelegenheden wel altijd open mogen blijven. Dat is volgens het raadslid een glijdende schaal. “Horeca is altijd al open, maar het is ook traditie dat winkels juist dicht gaan om 19.00 uur. De afgelopen jaren zie je al dat het moeilijker wordt om de traditie in ere te houden.”

Geen koopavond in de Markthal

De Markthal in Rotterdam heeft aangegeven om de deuren om 19.00 uur te sluiten. Dit omdat zij hun werknemers ook de gelegenheid geven om mee te doen aan de Dodenherdenking. Daar is Hoogwerf blij mee. “Dat is natuurlijk prachtig. Dan begrijp je waar het om moet gaan en respecteer je de nagedachtenis.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.