Vanochtend is het geruchtmakende proces tegen PVV-leider Geert Wilders afgerond, waarmee na bijna twee en een half jaar procederen een eind komt aan het ‘proces van de eeuw'. Wilders stond sinds 2009 terecht wegens discriminatie en haatzaaien tegen moslims. De uitspraak van de rechter volgt op donderdag 23 juni. In EenVandaag vanavond: werd het ook het proces van de eeuw? Wat heeft de vervolging van Wilders opgeleverd? EenVandaag maakt de balans op met strafpleiter Gerard Spong, mediaprofessor Henri Beunders en oud-politicus Jan Marijnissen. Het is voor het eerst sinds de start van het proces dat advocaat Spong spreekt, exclusief in EenVandaag. Spong stond aan de wieg van het proces toen hij namens een aantal studenten naar het Hof stapte om alsnog vervolging van de PVV-leiders af te dwingen.

Op 21 januari 2009 begon het proces tegen de PVV-leider. Justitie besloot eerder na maandenlange studie de PVV-voorman niet te vervolgen, maar via een klachtenprocedure bij het Hof kreeg justitie alsnog de opdracht dat wel te doen. Een aantal van de aangevers legden zich namelijk niet bij het besluit van het OM neer. Onder andere Lucas, Raza, Nederland Bekent Kleur en advocaat Gerard Spong dienden een verzoek in bij het Hof om het OM te dwingen Wilders te vervolgen. Dit lukte en het OM klaagde de PVV-leider alsnog aan.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Wilders voor het overtreden van de artikelen 137c en 137d uit het wetboek van Strafrecht. Hij wordt verdacht van het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims na harde uitspraken in de media over moslims en hun geloof. Daarnaast wordt hij vervolgd vanwege belediging van moslims door de islam te vergelijken met het nazisme.

Justitie heeft in het proces vrijspraak gevraagd op alle punten. Volgens het Openbaar Ministerie is geen sprake van discriminatie of haatzaaien omdat hij geen individuele moslims beledigt maar kritiek uit op een religie.

De rekening voor het hele proces valt hoog uit. Rechters, officieren, advocatenkosten, 24 zittingsdagen en 2,5 jaar procederen: naar schatting loopt de rekening in de miljoenen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.