Hoogleraar Henri Beunders, de auteur van het interview met Fred Teeven in De Groene Amsterdammer, heeft zich niet aan de afspraken gehouden die met de oud-staatssecretaris zijn gemaakt. Dat zegt de onderzoeksassistent die ook bij het bewuste gesprek aanwezig was, Mr. Olguita Oudendijk, in een exclusieve reactie aan EenVandaag: 

“Ik heb samen met Henri Beunders het gesprek gevoerd met Fred Teeven toen hij nog Kamerlid was. De afspraak was dat het gesprek bedoeld was als achtergrondinformatie bij het onderzoek van Beunders naar het strafrechtklimaat in Nederland. Als Henri Beunders eventueel een citaat zou willen gebruiken, dan zou dat niet gebeuren, pas dan nadat Fred Teeven daarvoor eerst uitdrukkelijk toestemming zou geven.”

Maar aan die afspraak heeft hoogleraar Beunders zich volgens zijn juridisch assistent dus niet gehouden:

“Ik vind het jammer dat Henri Beunders zich kennelijk niet aan deze afspraak heeft gehouden. Twee artikelen zijn wel voorgelegd en heeft Fred Teeven ook goedgekeurd, maar - zo begrijp ik van  Fred Teeven –  juist niet het gewraakte artikel met de saillante uitspraken van hem. Ik vond en vind dat niet kunnen.”

Henri Beunders is hoogleraar ontwikkelingen in de publieke opinie aan de Erasmus Universiteit. Tot voor kort werkte hij daarbij ook samen Mr. Olguita Oudendijk. Inmiddels is de samenwerking met Beunders beeindigd, zo zegt ze:

“Ik heb eerder hoofdredacteur Xandra Schutte van de Groene ook verzocht om mijn naam onder het eerste artikel weg te halen.”

Voor zover bekend is juridisch onderzoeksassistent Olguita Oudendijk de enige die over de originele bandopnames beschikt van het gesprek met Fred Teeven. Die kunnen nog zeer relevant worden, omdat de VVD-er zegt dat zijn uitspraken niet kloppen. Teeven bereidt inmiddels een aanklacht voor in verband met het interview. Daarin zou hij hebben gezegd dat hij heeft bezuinigd op de advocatuur omdat hij de verstrenging van het strafrecht, het zwaarder straffen, er niet doorheen kreeg. De advocatuur is laaiend over de uitspraken.

Over de bewuste passage in het gesprek zegt Oudendijk het volgende:

“Zoals bekend heb ik de geluidsopname van het interview in bezit. Ik zal deze niet openbaar maken. Dan houd ik me niet aan de afspraak met Fred Teeven. Wat ik nog wil zeggen is dat de passage over de motieven van de bezuiniging op de rechtsbijstand in het interview worden weergegeven alsof Fred Teeven dat heel serieus meent. In mijn beleving was de uitspraak grappig, ironisch bedoeld. Er is in het interview over die uitspraak ook niet doorgepraat. Dat zou, als hij het serieus bedoeld had, zeker gebeurd zijn.”

Henri Beunders zelf was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.