Leiders die demonstraties hardhandig de kop in drukken, censuur instellen en soms zelfs overgaan tot intimidatie en marteling. Het zijn nog geen doorgewinterde dictators, maar hebben wel alle symptomen in huis. 

Hoe kan het dat we die leiders tot dictators zien verworden zonder dat de internationale gemeenschap hier grip op krijgt? Namen van dictators in de dop, leiders die op weg zijn naar alleenheerschappij, zijn bijvoorbeeld de Turkse president Recep Tayyip Erdo?an, de Russische president Vladimir Poetin en de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi.

Deze maand besteedt het VPRO-programma Bureau Buitenland aandacht aan dictators van deze tijd. Speciaal daarvoor heeft het programma een ‘dictatorverkiezing’ in het leven geroepen. De winnaar wordt eind deze maand bekend gemaakt. Kandidaten nomineren kan nog deze week.

In EenVandaag een gesprek met Naeeda Aurangzeb, presentatrice van Bureau Buitenland, en met Rianne Letschert, professor Internationaal Recht en jurylid van de dictatorverkiezing. 

Hieronder vindt u de kandidaten op een rij, mét argumenten waarom zij kans maken op de titel:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.