80 uur werkstraf voor de man die Sylvana beledigde door een filmpje van een lynchpartij te bewerken zodat het leek alsof Sylvana Simons aan een boom hing. Veel ophef en reuring, er stonden 22 mensen voor het hekje vandaag, met als eindresultaat 4 werkstraffen, een flink aantal geldboetes, en 1 vrijspraak. 

Over de straffen lopen de meningen lopen nogal uiteen. Van:

Tot:

Natuurlijk ook een hoop racistische bagger te lezen op met name Twitter, misschien genoeg voor weer een nieuwe ronde vervolgingen? Volgens de krant Trouw betekent de uitspraak nieuwe regels voor het internet:

“Volgens de rechter zijn hun opmerkingen op Facebook geen vrijblijvende ‘meningen’, maar hebben de reaguurders zich schuldig gemaakt aan opruiing, bedreiging, belediging en discriminatie. Met dit vonnis ontstaan er als het ware nieuwe regels voor het verkeer op sociale media. Volgens de rechtbank kan niet alles worden ‘gepost’, maar geldt ook op sociale media dat de vrijheid van meningsuiting begrensd is. “

Het blijft nog lang onrustig op Facebook en andere social media. In Duitsland speelt een soortgelijke zaak: De prominente AfD-politica Alice Weidel riep vorige maand in een rede tot het partijcongres dat “de politieke correctheid thuishoort op de mestvaalt van de geschiedenis”. Dat was spekkie voor het bekkie van de Duitse humorist en presentator van het programma EXTRA-3 Christian Ehring. Hij besloot om eens flink van leer te trekken, tegen mevrouw Weidel, hij noemde haar een "Nazi-slet"

"Jawohl. Weg met de politieke correctheid, laten we allemaal incorrect zijn. Daar heeft die nazi-slet toch gelijk in. Was dat incorrect genoeg?” De politica ging naar de rechter maar die was duidelijk: dit is duidelijk satire, mevrouw mag gerust een Nazi-slet genoemd worden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.