Op internet circuleert een filmpje rond waarin het gezicht van politica Sylvana Simons is geplakt op een foto van opgehangen zwarte Amerikanen. Haar partij DENK gaat vragen om beveiliging. Presentator Humberto Tan van RTL Late Night wordt al beveiligd, omdat hij het opneemt voor Simons.

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert te achterhalen wie het filmpje heeft gemaakt bij het carnavalslied 'Oh Sylvana'. Er circuleren meerdere filmpjes op internet, maar het gaat het OM om de versie waarin een foto van Simons is gefotoshopt in beelden van lichamen van zwarte Amerikanen die zijn opgehangen aan een boom.

Verhardt de racisme-discussie in Nederland? In Radio Eenvandaag uitgebreid aandacht voor het onderwerp. Marga Weimans is mode-ontwerper met Surinaamse roots, vindt dat het nu tijd is om te zoeken naar overeenstemming: ’Er valt een wereld te winnen, door bijvoorbeeld voor- en tegenstanders tegenover elkaar te zetten aan tafel. Niet vanachter het toetsenbord, maar echt een gesprek aangaan.'

'Sylvana Simons is een pionier en heeft het voorwerk gedaan, maar het is tijd voor de fase van bruggenbouwers, voor mensen die met beide groepen kunnen praten en concreet dingen veranderen.'

Een voorbeeld waar de discussie over racisme hard wordt gevoerd is die over het aanpassen van Zwarte Piet. "Het verzet tegen verandering van Zwarte Piet is vooral onder jongeren aan het afnemen. Dat gebeurt ieder jaar met vijf tot tien procent. In 2015 vond 20 procent dat het uiterlijk moest veranderen, dit jaar is het 28 procent," vertelt Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel.

De discussie moet volgens jongeren uitgebreid gevoerd worden. Het zijn tussentijdse resultaten van Het Grote Racisme-onderzoek presenteerde. Dit onderzoek wordt gehouden door 3FM Tussenuur en JijVandaag, het jongerenpanel van EenVandaag. Ben je tussen de 12 en 24 jaar oud? Dan kun je nog steeds meedoen aan het Grote Racisme-onderzoek. Wat denk jij: gedraag je je wel eens onbewust racistisch? Doe hier mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.