Het Openbaar Ministerie Utrecht gaat in beroep tegen de vrijspraak van de oud-rechters Kalbfleisch en Westenberg inzake meineed.

Na uitgebreide bestudering van de uitspraak van 23 november, waarin beiden werden vrijgesproken van de verdenking van meineed, heeft het OM Utrecht besloten in appèl te gaan tegen twee van de drie feiten. Deze feiten betreffen ten aanzien van beiden de verklaringen onder ede over hun onderlinge contacten en ten aanzien van één van hen ook de verklaring over het telefoongesprek met een advocaat over de Chipsholzaak.

Het OM Utrecht kan zich niet vinden in de onderbouwing van het vonnis ten aanzien van deze feiten en is van oordeel dat er voldoende aanknopingspunten zijn om de zaak aan het Hof voor te leggen. Voor het derde feit had het OM al zelf vrijspraak gevraagd.

In een reactie laat oud-rechter en oud-voorzitter NMA Pieter Kalbfleisch het volgende weten:

“De beslissing van het Openbaar Ministerie is volstrekt onbegrijpelijk en bijzonder schadelijk. De rechtbank heeft mij terecht van alle feiten vrijgesproken. Ten aanzien van feit 1 stelt het OM nu hoger beroep in. De argumenten daarvoor getuigen van een verkeerde uitleg van het recht. Ik ben van mening dat het OM zijn onjuiste beslissing moet heroverwegen en aan deze zaak een einde moet maken.”

Het hoger beroep zal dienen bij het gerechtshof Arnhem.

Vorige maand sprak de rechtbank Utrecht Kalbfleisch en Westenberg vrij van het plegen van meineed. De verdenking van meineed heeft te maken met de zaak Chipshol, een ruzie tussen projectontwikkelaars over gebiedsontwikkeling rond de luchthaven Schiphol. EenVandaag maakte de onderstaande reportage over deze geruchtmakende zaak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.