Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Utrecht in de zaak tegen de ‘zwanendrifters’. 

Het OM zegt “meer tijd nodig te hebben voor de bestudering van het vonnis.” Vijf zwanendrifters werden twee weken geleden door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot taakstraffen en geldboetes voor het plegen van ‘illegale handelingen’ bij knobbelzwanen. 

De uitspraak van de rechter riep grote verontwaardiging op. Volgens dierenarts en klokkenluidster Saskia van Rooy werd veel bewijs niet meegenomen in het vonnis. Op sociale media ontstond ophef omdat volgens velen de geldboete te laag was en een omdat een deel van de straffen slechts voorwaardelijk is.  

Twee broers kregen een boete van 1.000 euro, waarvan 500 voorwaardelijk. Een derde broer kreeg een geldboete van 1.500 euro, waarvan 500 voorwaardelijk. Twee andere verdachten kregen 60 uur taakstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk en een geldboete van 500 euro.

De verdachten werden onder meer veroordeeld voor het toe-eigenen van een wilde levende knobbelzwaan, het ringen met een te grote ringmaat en het feit dat vleugels van kuikens niet door een dierenarts zijn ingekort. Ook is er valsheid in geschrifte gepleegd.

EenVandaag bracht de kwestie van het zwanendriften vorig jaar aan het licht. Lees hier het dossier erop na, of kijk de volgende reportage terug: