De Oranje handbaldames hebben de halve finale van het WK in Duitsland bereikt. Gisteravond werd Tsjechië met 30-26 verslagen in de kwartfinale. Het is alweer het vierde toernooi op rij waar de Nederlandse vrouwen de laatste vier bereiken. Een prestatie die vóór 2015 überhaupt nooit was behaald. Een opmerkelijke opmars van klein duimpje naar handbalreus.

Sportjournaliste Barbara Barend, en hoofdredactrice van Helden, volgt de Oranjedames al jaren en heeft hun opmars van dichtbij meegemaakt. Zij zag de damesploeg een aantal moeizame wedstrijden spelen dit toernooi, maar dat verbaast haar niet. "Deze ploeg is fysiek gewoon helemaal niet optimaal. Estevana Polman is vijf maanden geleden nog bevallen van een kind en Nycke Groot komt net terug van een zware blessure. Ik vind het knap dat ze al zover komen."

Handbalster Dione Housheer maakte tijdens de voorbereiding op het WK nog onderdeel uit van de selectie, maar viel bij aanvang van het toernooi af. "Ik ben helemaal niet teleurgesteld", zegt Housheer, "Ik was al vereerd dat ik er een paar dagen bij mocht zijn. Mijn tijd komt nog wel." Zij zag in die periode wel wat de kracht van dit elftal is. "Dit team is ontzettend hecht en speelt al heel lang samen. Zij gaan door het vuur voor elkaar."

Academie

Het plotselinge consistente succes van Oranje is volgens Barbara Barend een direct gevolg van de beleidskeuzes die de nationale handbalbond en het NOC*NSF hebben gemaakt. In 2006 werd de handbalacademie opgericht. Barend: "In 2005 werden de dames vijfde op het WK en besloot de bond: dit willen we structureel. Een half jaar later al werd de academie opgericht."

Met de academie is er een professionelere werkwijze tot stand gekomen voor jonge handbaltalenten. De speelsters slapen doordeweeks in Papendal en genieten onderwijs in de buurt. Housheer: "Daardoor kunnen we veel meer trainingsarbeid leveren. Ik merk echt dat we daardoor veel beter worden en professioneler gaan leven. Bovendien werkt het onwijs goed voor de teamsfeer."

"Dit is een voorbeeld van een goed beleid, waar samen de schouders onder wordt gezet en daardoor duurzaam effect krijgt," aldus Barend. Het beleid kan als een voorbeeld gelden voor alle andere sporten, volgens de journaliste.

Morgenavond speelt de damesploeg in de halve finale tegen de angstgegner Noorwegen. Zowel Barend als Housheer benaderen de wedstrijd optimistisch, maar geven wel aan dat het een hele moeilijke wedstrijd zal gaan worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.