Het is feest in Zimbabwe na de afzetting van Robert Mugabe als president van het land. Maar of er echt iets gaat veranderen is de vraag, nu vice-president Emmerson Mnangagwa het stokje overneemt. Hij steunde Mugabe gedurende diens zevenendertig jaar durende heerschappij: "Hij zal economisch wel gaan hervormen, maar een democratische heilstaat wordt het niet," aldus journalist en Afrika-kenner Marnix de Bruyne.

Het volk schaart zich ondertussen wel achter Mnangagwa. De Bruyne: "Het is een man die bloed aan zijn handen heeft. Maar de mensen die je spreekt willen niet meer naar het verleden kijken. Alleen naar de toekomst. Ze willen Mnangagwa een kans geven."

Tsjaad

Een soortgelijke coupe als in Zimbabwe vond in 1990 plaats in Tsjaad. Daar werd Hissène Habré afgezet en vervangen door zijn rechterhand. "Habré was een tiran. Een despoot. Hij had 40.000 doden op zijn geweten. Mugabes bewind was daarbij vergeleken kinderspel”, vertelt De Bruyne. 

Habrès opvolger Idriss Déby beloofde bij zijn aantreden democratie en vrijheid voor het volk. Echt veel komt daar tot op heden niet van terecht. De oppositie wordt onderdrukt, de politie treedt keihard op en volgens mensenrechten organisaties is van vrijheid van meningsuiting geen sprake, somt De Bruyne op. "Het is te hopen voor de Zimbabwanen dat daar meer verandert”, concludeert hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.