Robert Mugabe, de Zimbabwaanse president, wordt thuis vastgehouden. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

In Harare was het vanochtend lang onrustig toen het leger vanmorgen de macht greep, maar wil het zelf geen staatsgreep noemen. Het is al een tijdje onrustig in het land, vooral sinds Mugabe zijn vice-president en decennia lange vertrouweling Emmerson Mang-gwagwa aan de kant heeft gezet. Hij is oud hoofd van de inlichtingendienst en erg geliefd bij het leger. Boze tongen beweren dat het Grace Mugabe is die hier achter zit. De 41 jaar jongere vrouw van de President. Zij zou de macht naar zich toe willen trekken nu de gezondheid van haar man achteruit gaat.

Op dit moment is de situatie in Zimbabwe redelijk rustig. Wel is er veel leger te vinden in de straten. Zijn de Nederlandse en Amerikaanse ambassade gesloten en staan er lange rijen voor de pinautomaten. Het leger blijft ontkennen dat er sprake is van een coup. Deze Zweedse journalist heeft een heel andere theorie: 'Als je iemand van het leger in de nationale TV studio ziet vertellen dat er geen coup is, is dat misschien wel de beste indicatie dat er sprake is van een coup'.

Der Spiegel meldt dat Zimbabwe’s hoogste legerbaas vorige week nog op bezoek was in China en daar de Minister van Defensie heeft gesproken. het tijdschrift lijkt daarmee te impliceren dat de coup weleens gesteund zou kunnen zijn door dat land. De officiele lezing van China is echter dat ze zich niet bemoeien met interne politiek. 

Mugabe is op dit moment 93 jaar en daarmee de langszittende wereldleider ooit. Hij kwam aan de macht in 1980, hetzelfde jaar dat Ronald Reagan president werd, John Lennon werd vermoord en de NOS teletekst introduceerde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.