Over Patrick Kluivert en Edgar Davids is veel te doen vandaag. Zij hebben een nogal controversieel bezoek gebracht aan de Zimbabwaanse president Mugabe. De voetballers staan op de foto met Mugabe en daar werd met enige verbazing op gereageerd. 

Kluivert en Davids waren in Zimbabwe om te spreken met de minister van sport over een wedstrijd die later dit jaar gespeeld wordt door de Barcelona Legends. In een reactie op de commotie heeft de manager van Kluivert al gezegd dat hij op de hoogte is van de reputatie van Mugabe. Kluivert heeft Mugabe volgens de manager bestraffend toegesproken. 

Op sociale media begrijpen veel mensen er helemaal niks van. Ze vinden het PR-blunder van heb ik jou daar. Komiek Kees van Amstel twittert ‘gezellig feestje bij mensenlatenverdwijner Mugabe’

Volgens de staatskrant van Zimbabwe heeft Kluivert gezegd dat het mooi land is dat goed wordt geleid. Het is maar de vraag of hij dat echt gezegd heeft. Laten we maar zeggen dat de meningen daarover niet zo verdeeld zijn.

Mugabe is al president sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980. Toen werd het Britse bestuur over Rhodesië, zoals het toen heette, opgeheven. Op dat moment gold Zimbabwe als een van de rijkste landen van Afrika. Maar het land is compleet ineengestort onder Mugabe. Hij regeert het land met ijzeren hand. De gemiddelde levensverwachting daalde gigantisch en economisch is het tegenwoordig een van de armste landen wereldwijd, met gigantische inflatie. Maar Mugabe denkt niet aan opstappen, zelfs niet als hij dood zou gaan.

Dus niet zo gek dat veel mensen boos zijn op Kluivert en Davids. Toch is niet iedereen verontwaardigd. Ze zijn niet de enige namelijk. Andere beroemdheden hebben voor miljoenen gewerkt voor, nou laten we zeggen omstreden regeringsleiders. Mariah Carey, Beyonce en anderen traden bijvoorbeeld op voor de Libische dictator Ghadaffi, onze eigen Bert van Marwijk haalt miljoenen op in Saudi Arabië, Ruud Gullit is bevriend met de Georgische leider Khadirov, ook Badr Hari kent hem goed. Khadirov is trouwens wat dat betreft ook wel de kampioen, tientallen beroemdheden traden al voor hem op.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.