Een groot luchtvaartmysterie in Azië. Een Boeing 777 verdween zaterdag van de radar en is tot nu toe onvindbaar. Een ongeluk of toch een aanslag?

Tientallen schepen en vliegtuigen zijn inmiddels op zoek naar brokstukken van het vermiste vliegtuig, dat 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord had. Maar voorlopig is er nog geen resultaat. Wat er gebeurd is met vlucht MH370, die van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking vloog, is volledig onduidelijk. 

Gestolen paspoorten

Het onderzoek zou zich nu richten op het uiteenvallen van het toestel in de lucht, omdat er nog geen brokstukken gevonden zijn in zee. Ook wordt nog onderzocht hoe het kon dat twee passagiers met gestolen paspoorten aan boord konden komen. Onderzoekers houden dus meerdere opties open, waaronder die van een aanslag. Van één van die twee verdachte passagiers is de identiteit inmiddels bekend. Zijn naam en afkomst zijn nog niet bekend gemaakt.

Van de radar

De Boeing 777 vertrok vrijdagnacht uit Maleisië en verdween na een uur plotseling van de radar. Aan boord van het toestel was ook een Nederlandse vrouw van 50 jaar. Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft inmiddels aan familieleden van de passagiers gezegd rekening te houden met het ergste.

Wat is er gebeurd met het toestel? En welke scenario's zijn mogelijk? In EenVandaag een gesprek met vliegtuigdeskundige Harry Horlings. En hoe kunnen passagiers met een vals paspoort aan boord van een vliegtuig komen? We spreken terrorisme-expert Edwin Bakker.

In de studio spreken we met Benno Baksteen, oud-vlieger en oud-voorzitter van de vereniging van verkeersvliegers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.