Afgelopen nacht gingen in het Gelderse Culemborg zes auto’s in vlammen op en kort daarvoor brak er ook een grote brand uit bij een voormalig zwembad dat zou worden omgebouwd tot moskee. De politie kan nog niet bevestigen dat er een verband is tussen de branden. 

Toch is niet voor het eerst dat het onrustig is in Culemborg. Dit jaar waren er al tientallen autobranden en nam de gemeente zelfs extra veiligheidsmaatregelen.

De burgemeester van Culemborg, Kees Jan de Vet zei hier eerder over: "Ik realiseer me dat dat impact heeft op de veiligheidsgevoelens van de slachtoffers, de inwoners in de directe omgeving en ook voor de rest van de Culemborgers. Het gemak waarmee auto’s in brand worden gestoken is zorgwekkend. Dergelijke gebeurtenissen zijn niet acceptabel." In EenVandaag een interview met hem. 

Die extra maatregelen lijken dus tot nu toe nog weinig effect te hebben. Inmiddels zijn er ook mensen die zelf het initiatief nemen, bijvoorbeeld Kamal Benmoghyt van Moslimjongeren Culemborg. Samen met vrijwilligers patrouilleert hij ‘s nachts in de straten van Culemborg om nieuwe autobranden en vandalisme te voorkomen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.