Na maar liefst 49 jaar deelname lukte het Portugal in 2017 eindelijk om het Songfestival te winnen. Tot dan kwam het land nooit hoger dan een zesde plek. Maar: dankzij zanger Salvador Sobral vindt het festival van 2018 plaats in Lissabon. Een belangrijk moment voor het land, ook omdat de organisatie van het Songfestival een goed moment is om je land in de schijnwerpers te zetten.

De Duitse Irving Wolther staat ook wel bekend als 'Dr. Eurovision'. Hij was in 2006 de eerste persoon ter wereld die promoveerde op het Songfestival. "Voor Portugal is het heel belangrijk, ook na de financiële crisis."

Lammert in Lissabon

Lammert de Bruin is voor EenVandaag aanwezig bij het Eurovisie Songfestival in Lissabon. In drie vlogs gaat hij op zoek naar wat er speelt rond het grootste muzikale evenement van Europa. In de tweede aflevering gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag: wat heeft het gastland aan de organisatie van het Songfestival?

Belangrijk voor het toerisme

Dr. Eurovision verdiepte zich vooral in de verschillen tussen hoe landen het Songfestival ervaren. "Als Duitser merkte ik nooit enthousiasme over het Songfestival. Totdat ik in het buitenland kwam, waar iedereen het festival en de liedjes wel kende." Hij ziet dan ook een groot verschil in hoe landen met de organisatie omgaan. "Het hangt ervan af of het land een wereldmacht is. Het Verenigd Koninkrijk denkt bijvoorbeeld dat ze belangrijk zijn in de wereld. Voor hen is het niet erg belangrijk." Voor Portugal is het evenement een mooie kans. "Zeker na de financiële crisis hebben ze toeristen nodig om hun economie een impuls te geven." 

Dat is ook door de geschiedenis van het festival heen goed te zien. In Ierland bijvoorbeeld steeg het toerisme na elk festival in de jaren '90 met zo'n 10 procent. Ierland was drie jaar op rij de 'host': in 1993, 1994 en 1995. Dr. Eurovision: "Het festival organiseren is enorm duur, dus waarom zou je het anders doen?"

Kijk & lees ook:

In opstand tijdens het Songfestival

Marc Putman is de oprichter van OUTtv, en doet jaarlijks verslag van het festival. "Al 49 jaar heeft Portugal meegedaan. Daarom is het extra bijzonder dat we hier nu zijn." Om het belang van het Songfestival te laten zien, deelt hij een verhaal uit 1974. De deelname van Portugal was toen een belangrijk moment. Hoewel het nummer 'E Depois do Adeus' van Paulo de Carvalho niet politiek getint was, werd het uiteindelijk wel op een politieke manier gebruikt. Na het festival kondigde het draaien van dat nummer op de radio aan dat de opstand tegen de toenmalige dictatuur zou beginnen. "Het lied van de Portugese zanger was het teken dat ze in opstand moesten komen en dat is ook echt gebeurd."

Na het loskomen van de Portugese dictatuur werd het land, tegelijk met Spanje, in de jaren '80 lid van de Europese Unie. Daarom uitten beide landen hun waardering over Europa duidelijk. "Spanje en Portugal hebben zich sindsdien enorm economisch ontwikkeld en dat hebben ze aan Europa te danken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.