Het zal je maar gebeuren: dat je, zonder dat je het weet, een prijs wint in de loterij en je die nooit claimt. Zulke prijswinnaars zijn er elk jaar. Wat gebeurt er eigenlijk met die overgebleven prijzen en hoeveel prijzen blijven er jaarlijks liggen?

Prijswinnaars van de Oudejaarsloterij van vorig jaar, kunnen hun prijs nog ongeveer een week ophalen. Om middernacht op 31 december 2019 is hun kans voorbij. Om bij de zogenaamde 'weesprijzen' een winnaar te vinden, worden elk jaar complete zoektochten opgestart. Toch blijven er prijzen liggen die nooit worden opgehaald.

Hele auto's en halve auto's

"Op dit moment gaat het alleen om hele auto's en twee halve auto's die nog niet zijn opgehaald", vertelt Sander van de Vooren van de Nederlandse Loterij. Halve auto's? Ja, want mensen met een half Oudejaarslot krijgen ook maar de helft van de waarde van de auto die ze winnen.

Op de vraag waarom mensen die auto's niet ophalen zou Van de Vooren heel graag antwoord willen. "Dat vragen we ook altijd meteen als eerste zodra we een prijswinnaar vinden." Van de Vooren kreeg ooit antwoord van iemand uit Vlissingen. "Hij vertelde dat hij zo in de veronderstelling was dat hij nooit iets zou winnen, dat hij het ook niet geloofde toen hij wél had gewonnen. Hij was vol ongeloof en haalde zijn prijs dan ook niet op."

Spectaculaire zoektocht

Naar de prijswinnaars die nu nog hun auto's moeten ophalen wordt een zoektocht gestart. "Dat doen we samen met de winkels in het land. We weten waar de winnende loten zijn verkocht en samen met de winkeliers vragen we dan aandacht, in de hoop dat mensen toch nog eens in die ene verdwaalde keukenla op zoek gaan."

Van de Vooren wil de prijswinnaars iedere keer graag vinden. "Voor ons is het net zo spannend als voor iedereen", zegt hij. "We krijgen dan een telefoontje binnen bij onze klantenservice en dan nodigen we de mensen uit in onze prijswinnaarskamer. En dan het lot eerst controleren, natuurlijk."

Lees ook

Wat er gebeurt als prijzen niet worden opgehaald

En als de prijzen echt niet meer worden opgehaald? "Dan gaat het geld van de waarde van de auto's terug naar de Nederlandse Loterijen, waar ook de Staatsloterij onderdeel van is. Dat kunnen we dan weer terugstoppen in de sport, de 18 goede doelen en in de samenleving. Dat doen we via het ministerie van Financiën. Daarmee zeggen we eigenlijk: 'Zo heeft iedereen er nog iets aan.'"

Dus, heb je nog ergens een verdwaalt lot liggen van de afgelopen eindejaarstrekking? Zoek hem snel op, want je hebt nog minder dan een week om die (halve) auto op te halen. Zoals Sander van de Vooren het zegt: "Het is zonde om welke prijs dan ook te laten liggen."

Luister hier naar dit onderwerp in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.