Het Amerikaanse stadje Simpsonville is in rep en roer; daar viel afgelopen oktober de jackpot van 1,5 miljard dollar, maar de winnaar is nog steeds niet komen opdagen. Het is moeilijk voor te stellen, maar dat komt vaker voor.

De prijs is de op een na grootste Amerikaanse jackpot ooit. Als de winnaar niet komt opdagen, gaat het geld naar de overheden van de vijftig Amerikaanse staten.

150 gebakjes

In Nederland hoor je het af en toe ook: prijswinnaars die spoorloos zijn. In september 2017 kreeg tabakswinkel Cigo in Zaandam een telefoontje van de Staatsloterij: ze hadden een lot verkocht waar 100.000 euro mee was gewonnen. "Hartstikke leuk om te horen, natuurlijk, want dat is goede reclame voor je winkel", vertelt eigenaar Bart Ente. "We kregen 150 gebakjes van de Staatsloterij die we mochten uitdelen aan de klanten, we kregen ballonnen voor de deur en een grote poster waarop stond dat er een grote prijs was gevallen in onze winkel."

En toen begon het wachten op de winnaar: de maanden verstreken. Uiteindelijk ging er bijna een jaar voorbij, waarin niemand zich meldde. Ente krijgt in augustus 2018 opnieuw een telefoontje van de Staatsloterij, maar nu met de boodschap dat er snel gezocht moest worden naar de winnaar, omdat het lot in september 2018 zou verlopen. De media wordt opgezocht, en zo verspreidt het nieuws zich ook als een lopend vuurtje in Zaandam.

Luister hier naar het gesprek met Bart Ente, eigenaar van een tabakswinkel in Zaandam waar een prijs viel van 100.000 euro, die nooit werd opgehaald.

Bosje bloemen

Ente kreeg daarop veel mensen in de winkel die claimden dat zij de prijs hadden gewonnen, maar hun lot hadden weggegooid. Die mensen moest hij teleur stellen. "Tot op de laatste dag was het spannend. We hebben ook nog een koffiekar in de winkel gehad en we riepen mensen op om nog eens in de winkel onder het genot van een een kopje koffie hun loten na te kijken, maar ook dat mocht niet baten." De winnaar werd niet gevonden.

"We snapten er echt niks van", zegt Ente. "Het is wel heel apart dat je 100.000 euro wint en die niet komt ophalen." De verkoper heeft dan ook het vermoeden dat het lot per ongeluk in de prullenbak terecht is gekomen. Het geld ging uiteindelijk naar 18 goede doelen, die de Staatsloterij uitkoos. En als iemand nu toch ergens achterin een laatje het winnende lot vindt? Ente: "Dan is het helaas echt te laat, maar je krijgt dan nog wel een bosje bloemen van de Staatsloterij."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.