Volgens het WADA-rapport kent Rusland een ‘dwingende dopingcultuur’ dat 'doet denken aan het dopingsysteem van Oost Duitsland’. Atleten, artsen, trainers, coaches, maar ook diverse Russische instituten, waaronder het nationale anti-dopingagentschap en een officieel testlaboratorium dat de testen voor de Olympische Spelen in Sotsji uitvoerde, werkten mee aan een structureel dopingprogramma, aldus het WADA.

WADA heeft de Russische atletiekfederatie voorgedragen voor schorsing wegens haar betrokkenheid in het dopingbeleid. Ook heeft WADA ‘aanzienlijke hoeveelheden informatie’ overgedragen aan Interpol, dat onderzoek gaat doen naar mogelijke criminele activiteiten. Het is volgens WADA-voorzitter Dick Pound mogelijk dat een aantal betrokken vervolgd zullen worden. 

‘Wat deze beschuldigingen nog ongehoorder maakt is de wetenschap dat de regering van de Russische Federatie genoemde instituten financierde en daarover toezicht hield, waarmee ze zich de verdenking op zich laden dat ze niet alleen samenwerkten, maar dat het in feite om een staats-gesponsord systeem ging' aldus een strijdvare Dick Pound.

De Nederlandse sportjournalist Marko Knippen maakte afgelopen zomer in samenwerking met de Duitse televisiezender ARD een documentaire over het Russische en Keniaanse dopingstelsel en sprak hierover in onderstaande reportage met EenVandaag:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.