Een structureel dopingprogramma, waar atleten, artsen, trainers, coaches, maar ook diverse Russische instituten aan mee werkten. Gisteren verscheen het rapport van anti-dopingsagentschap WADA met daarin keiharde conclusies over het dopinggebruik in de Russische sportwereld.

Het Russische ministerie van Sport heeft vandaag laten weten de problemen met doping te erkennen en WADA volledige medewerking te verlenen. Ook werd vandaag bekend dat het dopinglaboratorium in Moskou z'n accreditatie kwijt raakt: het mag van het WADA geen dopingtests meer uitvoeren.

De vraag is nu; wordt Rusland door internationale atletiekbond IAAF geschorst voor alle competities zoals WADA adviseert? Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF noemt het rapport alarmerend.

Instanties betrokken

Volgens het onderzoek zou het Russische nationale anti-dopingagentschap en een officieel testlaboratorium dat de testen voor de Olympische Spelen in Sotsji uitvoerde meewerken aan het dopingprogramma. Ook heeft WADA ‘aanzienlijke hoeveelheden informatie’ overgedragen aan Interpol, dat onderzoek gaat doen naar mogelijke criminele activiteiten. Het is volgens WADA-voorzitter Dick Pound mogelijk dat een aantal betrokken vervolgd zullen worden. 

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een documentaire van de Duitse zender ARD vorig jaar. Hierin werd massaal  en systematisch dopinggebruik binnen de Russische atletiek onthuld.

In EenVandaag een interview met Hajo Seppelt, de maker van de documentaire. Daarnaast spreken we met Conny van Bentum, zij won als wedstrijdzwemster in de jaren '80 veel internationale prijzen. Een vraag die haar blijft achtervolgen is hoe haar erelijst eruit had gezien als ze geen last had gehad van de hegemonie van DDR-zwemsters van wie velen jaren later toegaven toen doping te hebben gebruikt.

In de studio vanavond Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit over wat dit betekent voor de atletieksport en of ook andere anden nu verdacht worden.

Kijk hieronder een uitzending terug die EenVandaag maakte naar aanleiding van de ARD-documentaire:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.