De vijfde Raad van Anders van Microsoft Nederland is achter de rug. In het item over deze Raad speelde het quotum voor het in dienst nemen van mensen met een arbeidshandicap nog een belangrijke rol. 

Gastblog door Niels Schuddeboom. Niels heeft een (arbeids-) handicap en had zitting in de 'Raad van Anders'.

Tot mijn genoegen is dat aspect eigenlijk nooit onderwerp van gesprek geweest. Het eigenbelang om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking werd zonder aarzeling gezien. De tijd die er was om alles vanuit verschillende perspectieven te bekijken heeft daar in mijn beleving erg aan bijgedragen.

Tien rollen in de kern van de Microsoft-organisatie worden geselecteerd op hun geschiktheid om te worden ingevuld door mensen met een handicap. In elke sollicitatieronde voor een van deze rollen moet er bij de laatste drie kandidaten tenminste een iemand zijn met een handicap. In het traineeprogramma worden bovendien standaard twee plekken ingevuld door mensen met een beperking. In 2013 doet Microsoft ook mee aan de Prokkelweek, een week vol prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Tot slot worden leveranciers van het facilitair bedrijf gestimuleerd om te volgen. Sterke resultaten, die passen bij de resultaatgerichte uitstraling die je aantreft als je bij Microsoft binnenstapt.

Wat me scherp bijblijft is de opmerking van Theo Rinsema, mede-raadslid en directeur van Microsoft Nederland: “Iedereen hier heeft een beperking, (...) maar als wij in iemand geloven, dan hoeven grote gaten in de CV geen beperking te zijn om te solliciteren.” 

Bij de eindpresentatie afgelopen vrijdag dacht ik soms: ‘Hadden we voor deze concrete acties echt weer gesprekken nodig?” Immers, over het verbeteren van de positie van mensen met een arbeidshandicap wordt veel, vaak en lang gepraat. Vaak zonder resultaat. Toch is voor actie een klimaat nodig dat ervoor zorgt dat het kan werken. De Raad zorgde met vele ontmoetingen, binnen en buiten grote zalen, voor het klimaat waarin actie mogelijk is. Actie die overigens pas nu, na de Raad, pas echt gaat beginnen.

Ik geloof erin dat het juist hier succes zal hebben omdat er door het Nieuwe Werken van Microsoft, zoveel natuurlijke ruimte is om te werken hoe je zelf wilt, waar en wanneer je wilt. Daarbij geholpen door technologie. Werkgevers van Nederland: pak die handschoen op!

Waarom werkte de Raad? Naar mijn idee  onder meer omdat een groot en ingewikkeld vraagstuk in zekere zin ook kleiner werd gemaakt. Het vraagstuk werd kleiner omdat het werd besproken in de context van één organisatie met ambitie, zonder daarbij extreem veel ruimte te geven aan de ervaringen met bestaande regelingen, voorzieningen en projecten. Natuurlijk kun je gebruiken wat goed is, maar het ook goed om bij je eigen identiteit in de buurt te blijven.

‘Een heldere context en een duidelijke afbakening’ kan een les zijn voor iedereen die met dit thema bezig is. Ik ben blij dat het ook de ambitie is van Microsoft om de geleerde lessen die nog gaan volgen, te blijven delen, als voorbeeld voor andere bedrijven. 

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder maakte over de Raad van Anders:

Hoe krijg je arbeidsgehandicapten aan het werk?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.