Ophef over de afschaffing van de dividendbelasting, de belasting die je moet betalen over aandelen. Het levert de schatkist bijna 1,5 miljard per jaar op, en dat verdwijnt. Daarmee vertel ik niks nieuws denk ik maar in Den Haag raken ze er niet over uitgesproken. Want het stond in geen enkel verkiezingsprogramma en kwam dus eigenlijk uit de lucht vallen.

Nou begreep vrijwel niemand waar de maatregel vandaan kwam, tot gisteravond. De storm van kritiek barstte los toen Nieuwsuur bekend maakte dat een lobby van vier grote bedrijven waarschijnlijk de reden is geweest voor deze maatregel. En daarmee kreeg Thierry Baudet van Forum voor Democratie toch een beetje gelijk met zijn tirade van gistermiddag…
 

De oppositiepartijen zitten hier bovenop, die eisen een debat. Dat zorgde voor nogal wat chaos in Den Haag vanmorgen, zag collega Remko Theulings.

Het lijkt allemaal op een geslaagde lobby. Die hele wet op de dividenbelasting stamt uit 1965 en als je de krantenarchieven induikt dan zie je verschillende moment waarop er kritiek is geweest op deze wet. Maar volgens onderzoeksbureau Somo is de lobby om de dividendbelasting weg te krijgen een jaar of 10 geleden gestart.

Onderzoeksbureau Somo heeft daar een overzicht van gemaakt. In 2009 kwam VNO-NCW met ‘dividendbelasting is een monster, dat moet weg, slecht voor het klimaat’. En ook een Amerikaanse lobbyclub lijkt zich er vanaf 2014 mee te zijn gaan bemoeien. Shell schreef in 2016 een lobbybrief in aanloop naar de verkiezingen. En toen informateur Gerrit Zalm werd gevraagd naar dit soort activiteiten achter de schermen had hij daarop geen sterk antwoord.

De Telegraaf vroeg een aantal economen naar de zin van het afschaffen van dividendbelasting. Vrijwel niemand bleek daar voorstander van. Maar het Financieele Dagblad schrijft dat er wel degelijk economen in binnen en buitenland voor afschaffing of aanpassing zijn. En dat er studies zijn die dat ondersteunen. Maar, als je dan naar de landen om ons heen kijkt dan lijkt alleen het Verenigd Koninkrijk daar ook van overtuigd.

Kortom, het vermoeden dat lobbyisten hier een hand in hebben gehad groeit. En daar zijn er nogal wat van. Kijk maar eens naar Brussel, schattingen lopen uiteen, maar The Guardian berekende al eens dat er in Brussel zeker tienduizenden lobbyisten rondlopen. Voor iedere ambtenaar daar is er ook één lobbyist.

En zoals het gaat met dit soort nieuws, er is altijd ruimte voor een grapje. Zo stelde De Speld het volgende: ‘vluchtelingen vermommen zich als multinational voor warm welkom in Nederland’.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.