Nederland kampeerland! Met elkaar zijn we goed voor zo’n 5,2 miljoen vakanties op de camping. De helft van die kampeervakanties vieren we in eigen land. Steeds meer mensen kopen een camper en met één caravan op de tien huishoudens zijn we caravanland nummer 1 in de wereld.  Waarom houden wij toch zoveel van kamperen?

Veel mensen is het met de paplepel ingegoten: vakantie betekent kamperen. Met de hele familie op pad met tent, caravan, camper of vouwwagen. Kinderen fietsen en rennen rond over het campingterrein en papa en mama zitten lekker voor de tent met een goed boek en een glas wijn. "Het geeft je een enorm gevoel van vrijheid. We wonen in een dichtbevolkt land, veel mensen wonen in de stad. Op de camping heb je de ruimte. Lekker in de natuur en buitenlucht", zo verklaart Jos Mark van website Campingtrend de liefde voor kamperen van veel Nederlanders.

Jos Mark: "Kamperen geeft een enorm gevoel van vrijheid"

Kamperen voor de rijken

Precies om diezelfde reden werd kamperen populair in de late 19de eeuw. Mensen uit de stad wilden weg van de drukte en gingen de natuur verkennen. Waar kamperen tegenwoordig voor iedereen is, begon als een echte elitebezigheid. Erop uit trekken met een fiets en een tent was duur. Bovendien hadden mensen geen vrije tijd, en maakten ze lange werkweken. Alleen de gegoede burgerij had de tijd en het geld voor een korte kampeervakantie.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er veel tenten over van soldaten, die vervolgens voor een habbekrats werden verkocht. Steeds meer mensen kregen een rustdag: vrije tijd werd gemeengoed. Zo werd de buitenlucht opsnuiven onder een linnen dakje ineens voor iedereen bereikbaar.

Kamperen kun je leren

Aan de vrijheid zomaar ergens je tentje opzetten kwam al snel een einde. De overheid en de ANWB maakten zich zorgen over ongehuwde stellen samen in één tent, de rommel die de kampeerders maakten en het lawaai dat ze veroorzaakten. Er verschenen dikke boeken over de techniek van de kampeersport en over de bijbehorende etiquette. (Altijd gepaste kleding aan, rommel netjes opruimen, biedt uw buurman altijd aan te helpen met het opzetten van de tent en zorg dat bij zijn vertrek de koffie klaarstaat.) In 1936 kwam er een systeem van kampeerkaarten, een verplichte registratie voor ieder die wilde kamperen. Niet veel later kwamen er heuse ANWB oefenkampen waar mensen in drie weken tijd de fijne kneepjes van het kamperen konden leren. Wie met goed gevolg een kampeerexamen wist af te leggen, kreeg een kampeerpaspoort en mocht op plekken staan waar gewone kampeerders niet werden toegelaten.

Al die kampeerregels pasten natuurlijk niet bij de vrije tijdsgeest van de jaren '60 en '70. Kamperen bleef onverminderd populair, maar tegen het einde van de jaren zestig begon het animo voor de oefenkampen af te nemen. Nuttige kampeeradviezen van de ANWB-mentoren werden nu als onnodig betuttelend gezien. Ondertussen was ook de uitrusting veranderd. Tenten werden lichter en veranderden van vorm. Campers en caravans deden hun intrede. In 1974 werden de kampeerkaart en het kampeerpaspoort afgeschaft. Kampeerders hadden geen opvoedcursus meer nodig, ze zochten het zelf we uit. Vrijheid, blijheid.

Kijk & lees meer:

Kamperen anno 2018

Die vrijheid en blijheid zijn anno nu nog steeds de belangrijkste redenen om voor de camping te kiezen. Jos Mark van Campingtrend: "Voor mij persoonlijk is het echt die vrijheid. Niets moet, alles mag. Met je blote voeten in het gras of zand en 's ochtends gewoon in korte broek en blote bast naar buiten stappen. Dat doe je thuis niet."

Het is de goedkoopste manier van vakantie vieren én je zit midden in de natuur. Fervent kampeerder Jos Mark snapt niet waarom sommige mensen niet van kamperen houden. "Waarom zou je in een all-inclusive hotel gaan slapen waar je alleen naar het buffet of het zwembad kan? En waar je bovendien op hetzelfde kussen slaapt als die dikke Duitser vorige week?!" Toch wordt ook het kamperen de laatste jaren steeds luxueuzer. Glamping heeft zijn intrede gedaan: de tent staat al klaar met een keurig opgemaakt bed en goede sanitaire voorzieningen. Ook doelgroepkamperen heeft zijn intrede gedaan. Jos Mark somt op: "Kamperen met kinderen, kamperen zonder kinderen, kamperen met alleen maar mensen met dezelfde hobby..."  Kortom: voor iedereen is er een camping.

info

Niet alleen u staat de komende weken om de camping. Ook de verslaggevers van Radio EenVandaag zetten hun tentje op en reizen langs 9 heel uiteenlopende campings. Van luxueus 'glamping' met lekkere bedden en een ontbijtje in de ontbijtzaal, naar back to basic zonder water en elektriciteit, oftewel bamping. Van yogacamping tot viscamping en van slapen in een helicopter tot een yurt. De komende weken reizen we het land door om met u vakantie te vieren in Radio EenVandaag op de camping!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.