De Amerikaanse verkiezingen zijn 'spannender dan verwacht', zegt Amerikakenner Koen Petersen. De kans is klein dat we vandaag een uitslag krijgen. "Trump doet het veel beter dan verwacht. Het zou van één staat kunnen afhangen."

Zoals het een echte Amerikanist betaamt is Petersen de hele nacht opgebleven om de uitslagen te volgen. "Maar eigenlijk zeg ik nog hetzelfde als gisteravond; het ligt nog veel te dicht bij elkaar om te kunnen zeggen wie er gaat winnen", concludeert hij droogjes.

Trump te makkelijk afgeschreven

Wel is er vannacht één grote verrassing: "Het makkelijk afschrijven van Donald Trump, wat in veel media gebeurde, is onterecht gebleken. Trump doet het veel beter dan verwacht en daarom weten we nu nog lang niet wie er gewonnen heeft. Het zou wel eens van één staat kunnen afhangen."

Volgens Petersen hadden de Democraten gehoopt meer van de zuidoostelijke staten van de Republikeinen af te pakken. Uitgezonderd Arizona is dat niet gebeurd. En daarmee blijft een verpletterende overwinning voor Biden uit.

Amerikanist Koen Petersen
Bron: EenVandaag
Volgens Amerikakenner Koen Petersen hangt de verkiezingsuitslag waarschijnlijk af van Michigan, Wisconsin en Pennsylvania

Lees ook

Uitslag hangt af van drie staten

"Nu hangt het dus waarschijnlijk af van drie noordwestelijke staten: Michigan, Wisconsin en Pennsylvania", zegt de Amerikakenner. En het gaat nog wel even duren voordat de winnaar in die staten bekend is. Dat komt doordat de stemmen die al eerder per post zijn gedaan daar pas na het sluiten van de stembussen geopend mochten worden. En omdat de uitslag er waarschijnlijk heel nipt is. In 2016 gingen die staten met een kleine meerderheid verrassend genoeg naar Trump.

De peilingen waren de afgelopen weken sterk in het voordeel van Joe Biden. Peiler FiveThirtyEight gaf Trump maar 10 procent kans om te winnen. Zitten de peilingen er dan weer zo naast als in 2016? "Het lijkt erop dat ze inderdaad weer de steun voor Trump hebben onderschat. Al wijken de uitslagen nu minder af van de peilingen dan 4 jaar geleden", aldus Petersen.

info

Sprake van Red Mirage?

Dat president Donald Trump er op dit moment veel beter voorstaat dan verwacht, hoeft niet te betekenen dat hij ook gaat winnen. Dit heeft alles te maken met Red Mirage. De term Mirage (luchtspiegeling) is een fenomeen waarvan het lijkt dat het er is, maar eigenlijk niet bestaat. Red Mirage refereert naar een vertekend beeld van een sterke positie van Donald Trump tijdens de verkiezingsnacht.

Dit beeld kan ontstaan doordat Democraten veel meer dan Republikeinen per post stemmen: twee derde tegenover een derde. Het tellen van poststemmen duurt langer. Veel zijn er op dit moment nog niet geteld, omdat ze daar pas mee mochten beginnen na het sluiten van de stembussen. Grote kans dat daar veel stemmen op Biden bijzitten.

Uitlegvideo: Waarom je ook zonder de meeste stemmen president van de VS kan worden

3 miljoen stemmen. Dat was in 2016 het verschil in de verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton. In Trumps nadeel, maar tóch werd hij president. Hoe kan dat? En kan zoiets dit jaar weer gebeuren? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Lees ook