De economie groeit, maar de onvrede ook. Gaan de boeren niet naar Den Haag, dan zijn het de bouwers wel die in colonne naar het Malieveld gaan. En ook het ziekenhuis sluit voor een dag de deuren. Waar komt die onvrede vandaan?

Op woensdag 20 november leggen 100.000 ziekenhuismedewerkers het werk neer. Ook Miran van Arendonk doet mee. Ze is operatieassistent en staakt voor een eerlijker salaris. "Er gaat meer geld naar zorg, maar dat gaat onder andere naar innovatie, naar een robot of naar andere projecten. Maar wij als zorgmedewerkers hebben al heel lang geen fatsoenlijke inflatiecorrectie of een goede loonsverhoging gekregen."

Miran van Arendonk is operatieassistent en staakt voor een eerlijker salaris.

Hoge werkdruk

Maar medewerkers uit allerlei sectoren weten niet alleen de weg naar Den Haag te vinden als het gaat om een hoger loon. De vele regels en hoge werkdruk zijn bij meerdere beroepen een probleem.

Zo merkt Van Arendonk dat er weinig tijd is voor de patiënt zelf: "Die hebben niet alleen maar behoefte aan verzorging en de juiste medicijnen, maar die hebben er ook behoefte aan even van persoon tot persoon te praten. En daar is gewoon geen tijd voor, want er is altijd maar die computer, waar je van alles in moet voeren."

Formuliertjescultuur

Boer Teus van der Wind uit Woudenberg merkt die 'formuliertjescultuur' ook in zijn boerenbedrijf: "Wij zien ook steeds meer dat de overheid bij ons op het erf komt en dat voelt niet goed. Het vrije ondernemerschap wordt daarmee aangetast."

Boer Teus van der Wind uit Woudenberg merkt de 'formuliertjescultuur' in zijn boerenbedrijf.

Dat die regels er zijn is niet voor niks, maar volgens operatieassistent Van Arendonk is de overheid daarin doorgeschoten. "Het is ook een stukje vertrouwen, want we zijn allemaal professionals, ik bedoel: wij hebben een opleiding, ervaring. Het lijkt soms alsof er een stuk vertrouwen mist."

PO in Actie

Het aantal demonstraties neemt de laatste jaren toe en daar lijkt voorlopig ook geen einde aan te komen. Jan van de Ven, oprichter van PO in Actie, staat zelf ook 2 dagen voor de klas. Hij denkt dat de verschillende beroepsgroepen elkaar stimuleren om de straat op te gaan.

"Omdat we het zelf doen! Omdat boeren de boeren motiveren om op te staan. Omdat in de zorg mensen elkaar motiveren om op te staan, leraren leraren motiveren om op te staan. Ik denk dat dat een heel groot verschil is met hoe het ooit was."

Lees ook

Stoppen?

Docent Margo Spoor-van 't Hof denkt voorlopig nog niet aan stoppen. "Nou, er moeten wel dingen veranderen, maar het vak onderwijs is gewoon prachtig. En dat zeg ik ook tegen iedereen. Het is echt mooi om voor de klas te staan."

Margo Spoor van 't Hof: 'We moeten gaan bedenken waar de focus ligt in het onderwijs'

Ook Van Arendonk vindt haar beroep mooi, maar hoopt dat haar dochter een ander vak kiest. "Ik zal mijn dochter niet aanraden om in de zorg te gaan werken. Ik vind het een prachtig vak. Het is prachtig om mensen beter te maken en hun op je gemak te stellen na een operatie of als ze ziek zijn. Maar qua werkdruk en qua salaris wat je daarvoor krijgt? Nee, absoluut niet."

Het hele gesprek met de vertegenwoordigers van de zorg, de landbouw en het onderwijs.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.