Een jongen van 15 jaar uit Oldehove is om het leven gekomen nadat hij in een gierput met mest terecht kwam. Zijn vader probeerde hem te redden, maar raakte daarbij zwaargewond. Ongelukken met gierputten en mestsilo’s komen helaas met enige regelmaat voor.

Verslaggever Laura Kors spreekt de hele week betrokkenen bij deze ongelukken. Wat kan er gedaan worden om ze te voorkomen? 

Aflevering 1

Het zwaarste ongeval in de recente geschiedenis gebeurde in 2013 in het Friese Makkinga, waarbij drie mannen stikten in een mestsilo. De onderzoeksraad voor de Veiligheid deed onderzoek en kwam met een lijst aanbevelingen. Toch blijven er ongelukken gebeuren, tot groot verdriet van Sjef en Rian Lemmens, uit Makkinga. Hun zoon Mark kwam bij het ongeluk in 2013 om het leven, toen hij twee mannen wilde redden die aan het werk waren bij de silo.

Sjef en Rian Lemmens

Wij willen er alles aan doen om te zorgen dat onze zoon Mark de laatste is die in een mestsilo omkwam

Aflevering 2

Keuringen en reparaties van de duizenden mestsilo’s in Nederland zijn aan allerlei veiligheidseisen onderhevig. Maar voldoen deze wel? Laura Kors kijkt mee met Jaap Veenstra van Pas Mest-opslagsystemen uit Drachten.

Aflevering 3

Een van de belangrijkste aanbevelingen van de onderzoeksraad voor de Veiligheid luidde: geef les over het gevaar van mest op agrarische opleidingen. Verslaggever Laura Kors zocht uit hoe dat er precies aan toe gaat.

Aflevering 4 

Ongelukken met mestgassen komen regelmatig voor. Maar weinig mensen komen er zonder kleerscheuren vanaf. Johan Mostert uit Nijkerk is zo'n zeldzame geluksvogel. Hij lag ruim tien minuten in de mest voordat de brandweer hem eruit haalde. Wonder boven wonder hield Mostert er niets aan over. 

Johan Mostert

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.