Al jaren breken wetenschappers hun hoofd erover: waar moet ons kernafval heen? De Centrale Organisatie Voor Radioactief afval (COVRA) pleit vandaag voor ondergrondse opslag. Het plan kost twee miljard euro. Energiedeskundige Wim Turkenburg zet zijn vraagtekens bij het idee: "Er is altijd een risico dat het kernafval in het grondwater terecht komt."

Op dit moment wordt nucleair afval opgeslagen in een speciaal daarvoor ontworpen gebouw van de COVRA in Vlissingen. Volgens Turkenburg voldoet deze bovengrondse opslag prima. Waarschuwingen van milieuorganisaties over natuurrampen en terrorisme wijst hij van de hand: "Met nucleair afval kan je als terrorist weinig beginnen. Er is ook nog nooit enige dreiging geweest in Vlissingen. Wel vind ik dat het afval moet verhuizen naar hoger geplaatste gebieden dan Zeeland, om de kans op een natuurramp te minimaliseren."

Volgens de COVRA is ondergrondse opslag in kleilagen de enige veilige en duurzame optie. Ze wijzen daarbij onder meer naar een Belgisch onderzoek. In het Vlaamse plaatsje Mol testen ze in een ondergronds laboratorium of het klei bestendig is tegen de hoge temperaturen van radioactief afval. Voorlopig wijst alles erop dat dit het geval is.

Emeritus-hoogleraar Turkenburg twijfelt echter aan dit onderzoek: "De klei is bestendig tegen de hitte zolang de klei ongemoeid blijft. Maar als je een ondergrondse opslag wil, zal je toch echt moeten boren. Dan loop je wel het risico dat nucleair afval in het grondwater komt. Dat zou een absolute ramp betekenen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.