Vandaag opent prinses Beatrix in Zeeland een nieuw gebouw voor de opslag van nucleair afval. Het gebouw is een eyecatcher: uranusblauw met een grote zonnewijzer en de formule voor uranium in goud erop geschilderd. Een boodschap aan toekomstige generaties over wat er in dat gebouw ligt. Helaas is het gebouw voor maar honderd jaar neergezet en duurt het veel langer voor (verarmd) uranium is uitgewerkt. Voor de zogenaamde 'eindopslag', een definitieve opslag van nucleair afval is nog steeds geen oplossing.

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers voert het woord bij de opening. Hij vertelt waarom de opening van dit gebouw bijzonder is: "Dit afval is zo belangrijk dat we erover moeten communiceren. We moeten heel duidelijk markeren op zo'n gebouw wat er aan de binnenkant gebeurt." Het radioactief afval, van bijvoorbeeld de kerncentrale in Borssele, kan honderd jaar worden opgeslagen. Daarna moet een vaste 'opbergplaats' worden gevonden, waarbij veel gesproken wordt over een ondergrondse oplossing. "Het is het erfgoed dat we tot de tiende van de tiende generatie gaan doorgeven."

'Geen feestelijke dag'

Peer de Rijk van WISE, de World Information Service on Energy, is weinig positief over de opening van het nieuwe gebouw. "Niets rond kernafval is feestelijk, en deze opening al helemaal niet." De Rijk heeft vooral problemen met de tijdelijke aard van de opslag. "Het besluit rond definitieve opberging wordt steeds voor ons uitgeschoven." De keuze over wat in de toekomst te doen met het radioactief afval is erg moeilijk. "Wie kan garanderen dat het afval onder de grond tot 240 duizend jaar stabiel blijft? Wie kan zeggen dat het niet naar boven komt, of dat toekomstige bewoners van de aarde ernaar op zoek gaan?" aldus de Rijk.

Verslaggever Laura Kors was een dag eerder al bij de nieuwe opslag in Zeeland en sprak daar met adjunct-directeur Ewoud Verhoef. Hij gaf een rondleiding door het nieuwe gebouw, en vertelt ook over de lange termijnplannen voor de opslag van radioactief afval. Bekijk hieronder de beelden van deze reportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.