Kernenergie is niet duurder dan stroom opwekken uit wind- of zonne-energie. Dat blijkt uit Weens onderzoek. Volgens Mark Harbers (VVD) levert de kerncentrale in Borssele ook maar 1,5 kubieke meter radioactief afval op per jaar. Maar er is meer.

Vorige week werd bekend dat de VVD miljarden overheeft voor nieuwe kerncentrales in Nederland. Want zonder, zouden we het niet redden, zegt de partij. De partij wil ook dat de reactor in Borssele langer openblijft dan 2033. "De hoeveelheid radioactief afval die de kerncentrale in Borssele produceert valt mee en is maar 1,5 kuub per jaar. Dat betekent dat je jaren nodig hebt voordat je er een zeecontainer mee kunt vullen", zei VVD'er Mark Harbers daarover in het AD in de discussie over kernenergie. Maar dan ziet hij wel wat gevaarlijk afval over het hoofd.

Kernafval eerst naar Frankrijk

De kerncentrale Borssele in Zeeland levert ongeveer 4 procent van de gebruikte energie in Nederland. Daarvoor wordt uranium verbruikt, dat ongeveer vier jaar mee gaat. Daarna wordt het 'restproduct' uit de reactor gehaald en naar een speciale verwerkingsfabriek in Frankrijk gestuurd.

Daar wordt 95 procent van het uranium klaar gemaakt voor hergebruikt. De overige 5 procent wordt op een speciale manier verpakt en naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Zeeland vervoerd. Daar wordt radioactief afval verzameld, verwerkt en opgeslagen.

Lees ook

Geen 1,5 kubieke meter maar 73

Maar hoe zit dat met die cijfers over radio-actief afval waar VVD'er Harbers het over had? Ieder jaar wordt er ongeveer 3 kubieke meter zeer radioactief geproduceerd. Dat kan gesplitst worden in 1,5 kubieke meter hoog radioactief afval en 1,5 kubieke meter 'intermediate' radioactief afval, dat eveneens zeer langdurig gevaarlijk is voor de mens.

Daar komt nog bij dat er ongeveer 70 kubieke meter, ook wel twee zeecontainers, aan midden- tot laag-radioactief afval wordt geproduceerd in Borssele. Harbers heeft dus iets over het hoofd gezien, of het niet goed verwoord.

Plek voor 100 jaar opslag

Want ook midden- en laag radioactief afval moet zorgvuldig worden opgeslagen, zegt Ewoud Verhoef, adjunct-directeur van COVRA. "Het is geen klokhuis dat je ergens kunt neergooien", zegt hij. Om radioactief materiaal op te slaan, is ook speciaal verpakkingsmateriaal nodig, maar dat is in de cijfers hierboven al meegenomen. Per jaar moet het COVRA dus ongeveer 73 kubieke meter aan radioactief materiaal opslaan dat vrijkomt bij het produceren van de kernenergie.

"We bouwen per afvalsoort speciale gebouwen en we hebben genoeg plek om het de komende 100 jaar op te slaan", zegt Verhoef. Het plan is dan, dat ons nageslacht daar weer een nieuw plan voor verzint.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.