Nederlandse schepen mogen worden beveiligd door private beveiligers, dat vindt minister van verkeer Melanie Schultz van Haegen, meldt het AD. Nu worden de schepen alleen nog beveiligd door mariniers. Volgens reders is dat te duur en niet flexibel.

Minister van Justitie Ivo Opstelten werkt momenteel aan het wetsvoorstel, Schultz zegt dat ze er zelf ook een groot voorstander van is. 'Nu hebben koopvaardijschepen misschien stiekem een Rambo aan boord, terwijl dat helemaal niet mag.'

Ondanks dat het aantal overvallen door piraten fors is afgenomen, denkt Schultz alsnog dat het een goede maatregel is. 'De regels voor alle rederijen moeten gelijk zijn, Nederland is het enige land waar private beveiligers niet zijn toegestaan. Daarnaast komt er beter zicht op de beveiligers kan er beter worden gecontroleerd op verantwoord wapengebruik na een incident.' 

Vorig jaar al afgeschoten

Vorig jaar was een meerderheid tegen het voorstel. Ook coalitiepartner PvdA was tegen, Kamerlid Sultan Günal-Gezer heeft aangegeven dat hun mening ook nog niet veranderd is. 

EenVandaag maakte eerder een reportage over koopvaardijschepen en hun beveiliging.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.